Josipović ‘obećao’ Srbima: Zagreb neće kočiti vaš ulazak u Europsku uniju

Autor: hina

Josipović je naglasio da je hrvatski Sabor usvojio deklaraciju "koja vrlo jasno govori o tome da se susjede neće ucjenjivati i kočiti u njihovim naporima da uđu u EU"

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je u intervjuu za beogradske Novosti da Zagreb neće kočiti Srbiju na putu u EU i ocijenio da dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel na sastanak čelnika jugoistočne Europe 15. srpnja u Dubrovniku pokazuje podršku proširenju Unije, prenosi Tanjug.

Josipović je naglasio da je hrvatski Sabor usvojio deklaraciju “koja vrlo jasno govori o tome da se susjede neće ucjenjivati i kočiti u njihovim naporima da uđu u EU”, ali je i naveo da će rješavanje otvorenih pitanja biti važno za ocjenu o ispunjavanju uvjeta.

“Pritom ne mislim na to da bi Hrvatska ucjenjivala susjede, već na to da će sposobnost rješavanja otvorenih pitanja sa susjedima biti važan test za sve nas”, kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik rekao je i da će glavna poruka skupa u Dubrovniku biti da “EU cijelu regiju smatra dijelom Europe i da budućnost svih zemalja u regionu jest u EU”.

“Naravno, kandidati će morati ispuniti ozbiljne uvjete. Razgovori o zajedničkim naporima na izgradnji infrastrukture, europskoj energetskoj politici i mjestu jugoistočne Europe u njoj, kao i pitanja suradnje u regiji, jasan su znak takvog političkog stajališta”, ocijenio je Josipović.

Naglasio je da dolazak Angele Merkel u Dubrovnik na treći sastanak procesa Brdo-Brijuni pokazuje da EU želi nastaviti sa širenjem na Balkan.

Upitan kako ocjenjuje današnje odnose Beograda i Zagreba, Josipović je odgovorio da je posljednjih godina napravljeno mnogo toga dobrog da se ti odnosi poboljšaju. “Suradnja se prilično razvila, a pomaci, koji nisu spektakularni, stalni su. Kao takvi, manje su vidljivi i atraktivni javnosti”, kazao je Josipović.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.