Ilustracija, foto:pexels

JEZA U SRBIJI! UBIO SE 9-GODIŠNJAK: Zbog izazova na internetu povukao strašan potez

Autor: Iva Međugorac

Devetogodišnji dječak Đorđe iz Rakovice u susjednoj Srbiji počinio je samoubojstvo, a kako javljaju ondašnji mediji na ovaj strašan čin dječak se odlučio zbog online izazova. Nesretan događaj odvoio se dok su njegovi roditelji bili u trgovini, a sumnja se kako je to učinio zbog izazova na nekoj internt aplikaciji. Na teren je izašla i Hitna pomoć koja je mogla tek konstatirati smrt.

Inače, koncem 2017.godine provedeno je prvo hrvatsko nacionalno komparativno istraživanje o medijskim navikama djece koje je obuhvatilo prakse i stavove njihovih roditelja po tome pitanju, Radi se o istraživanju provedenom u sklopu projekta EU Kids Online kojim je obuhvaćeno 1017 djece u dobi do 17 godina, a kojim su obuhvaćeni i njihovi roditelji. Djeca prema tom istraživanju internet mahom koriste preko pametnih telefona pri čemu skoro poloovica djece u dobi od 9 do 11 godina može pristupiti internetu kad god poćeli, trećina djece od 12 do 14 godina također može pristupiti internetu u skladu s vlastitim preferencama, a isto vrijedi i za tri četvrtine djece u dobi od 15 do 17 godina.

Svako četvrto dijete u dobi od 9 do 14 godina te svako treće dijete u dobi od 15 do 17 godina je u potpunosti ili uglavnom zabrinuto za svoju privatnost na internetu kojega uglavnom koriste za Facebook i Internet, svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvom drugih ljudi na društvenim mrežama, a svako četvrto dijete tih godina na internetu traži nove prijatelje ili kontakte. Svako peto dijete od 9 do 17 godina potpuno ili većinom nije upoznato s time kako podesiti postavke privatnosti, a skoro trećina djece od 9 do 17 godina komuniciralo ja na internetu s nepoznatim osobama. Više od 50 posto djece prima poruke neprimjerenog sadržaja, a veliki dio njih vidio je seksualne fotografije ili filmove gole osobe na internetu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.