fbpx
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

JEDETE PAPKE, ROGOVE, NOKTE, CRIJEVA, VIMENA! Srbin o hororu u mesnoj industriji: To je sve samo ne meso

Autor: Iva Međugorac

Dvije je godine 31-godišnjak iz Srbije radio u jednoj od najvećih tvrtki za preradu mesa i suhomesnatih proizvoda u toj zemlji, a sada je za Mondo.rs odlučio otkriti svoja iskustva radi kojih više ne konzumira mesne prerađevine. Kako navodi, u toj se neimenovanoj tvrtci zaposlio zbog dobrih uvjeta i plaće, a očekivao je da će tamo viđati neugodne, ali ne i dramatične prizore.

“Prvo što vas pogodi kada krenete raditi u tvornici mesnih prerađevina jest neugodan miris svuda oko vas, neprestano. On je toliko jak, širi se oko cijele tvornice i ne možete pobjeći od njega. To je miris ustajalog mesa, iznutrica, otpadaka. Drugo je krv svuda oko vas, ali baš svuda. Ja inače nemam problem s tim, ali kada svaki dan provodite u tvornici gdje ima toliko krvi, ne bude vam ugodno, ali prihvatite da je sve posao”, otkriva ovaj radnik napominjući da mesni proizvodi nemaju veze s mesom.

”To su velike količine ostataka od životinja, najčešće svinja, kojih ima u ogromnim količinama u različitim posudama. Sve se to skupi na gomilu, sipa se, smiješa u boji, zatim se dodaju ogromne količine praška, arome, konzervansa pa opet dodatnih boja, kao da smo neki kemičari”, tvrdi nadalje radnik naglašavajući da se i pileći proizvodi pripremaju gotovo istovjetno u velikim posudama u koje se baca sve što dolazi iz klaonica.

Dijelovi pileta se propuštaju kroz filtere i miješaju s vodom. ”Zatim se sipaju dodaci, kojih najviše ima za takozvane proizvode od pilećeg mesa. Tu ima svih dijelova pileta, ali mesa nema. Ako nešto ostane i ispadne sa strane, bilo da su iznutrice, papci, koža, nokti, crijeva, žile, salo, kosti, sve se to ponovo pokupi, stavlja u druge mašine i melje do neprepoznatljivosti. Ono što ispadne od toga, pakira se u paštete.

To je zapravo otpad koji nastaje od mesnog otpada. Inače nisam gadljiv, ali jedno je slušati, a sasvim drugo vidjeti sve to, zaista je uznemirujuće. To su papci i kopita, rogovi, vimena, otpaci kože i potkožnog tkiva, iznutrice i meso u kojima su nađeni paraziti. Od ostalih radnika saznao sam da se proteini soje koji se dodaju uvoze iz Kine”, tvrdi M.Č. progovarajući o svom mučnom iskustvu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.