fbpx
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

JE LI OVO MOGUĆE? Sastali se predstavnici HDZ-a BiH, Dodikove i Izetbegovićeve stranke i uspjeli se oko nečeg usuglasiti

Autor: Ivan Crnjac

Moguće je da će do ljeta, BiH dobiti kredibilan zahtjev za kandidatski status BiH u Europskoj uniji, zaključak je to današnjeg sastanka u Mostaru kojeg su održali predstavnici triju vladajućih stranaka u BiH – Čovićevog HDZ-a BiH, Dodikovog SNSD-a i Izetbegovićeve SDA.

Na sastanku su sudjelovali Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), Denis Zvizdić (SDA) i Snježana Bursać-Novaković (SNSD) kao predstavnici ove vladajuće trojke, a razgovarali su o prioritetima iz Mišljenja Europske komisije koji su pred institucije BiH stavljen kao uvjet stjecanja kandidatskog statusa. Na sastanku se moglo čuti kako je koalicijska većina predvođena ovim strankama spremna ispuniti uvjete i da očekuju do polovine ove godine kredibilan zahtjev za kandidatski status BiH u Europskoj uniji.

Ministar financija na državnoj razini, HDZ-ov Vjekoslav Bevanda, rekao je kako je od deset velikih prioriteta Europske komisije, završeno njih šest. Denis Zvizdić (SDA), zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH, izjavio je kako je danas još jednom potvrđena spremnost koalicijske većine u realizaciji mjera i aktivnosti koje će ubrzati europski put BiH dok je Snježana Bursać-Novaković, predsjednica Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH, istaknula kako je usuglašena odgovarajuća metodologija za koju vjeruje da će dovesti do ispunjenja zadataka.


Politički analitičar i član Stručnog tima Instituta za društveno -politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, Milan Sitarski, za Dnevno je rekao kako je dobro čuti konsenzus o ovakvim pitanjima.

“Dobro je što je radna grupa koja je okupila predstavnike najsnažnijih političkih stranaka na državnoj razini održala konstruktivan sastanak na kome je postignut konsenzus oko pitanja vezanih za 14 prioriteta Europske komisije. Dobro je, također, i što je taj konsenzus rezultirao s tri konkretna zakonska prijedloga, i to sistemskih zakona od strateškog značaja koji idu u parlamentarnu proceduru”, rekao je.

U konsenzusu na današnjem sastanku IDPI-jev stručnjak vidi i ulaznicu za konsenzus oko nekih drugih, puno važnijih i težih pitanja, poput Izbornog zakona.

“Ovakav pristup, sa stavljanjem na agendu najprije onih tema oko kojih je mogućno postići relativno brz i učinkovit konsenzus, može se doživjeti kao adekvatna priprema terena za suštinsku i iskrenu debatu o pitanjima koja imaju još veći značaj za sudionike ovakvih sastanaka, oko kojih postoje suštinska neslaganja i koja sistemski opterećuju društveni, prije svega politički život BiH. To je prije svega pitanje izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u državnom i entitetskim domovima naroda i u Predsjedništvu BiH”, naglašava.

Sitarski se nada kako neće doći do bojkotiranja pregovora o izmjenama Izbornog zakona koje bi se uskoro trebale naći na stolu.

“Treba se nadati da sudionici tih razgovora, koji bi također trebali početi veoma skoro, neće pokušati onemogućiti dogovor pokušajima nužnog vezivanja promjena Izbornog zakona, a moguće i Ustava, uz ambicioznije ustavne promjene koje nemaju nikakve veze s urgentnom implementacijom odluka domaćih i inozemnih sudova. Podsjetimo se, odluke tih sudova su vezane isključivo za legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u spomenutim tijelima te omogućavanje doslovno svim građanima BiH kandidiranje i glasanje za doslovno svaku dužnost, a meritum niti jedne od tih odluka nije vezan za organizacijsku strukturu ili ovlasti bilo kojeg od tijela vlasti”, zaključuje Sitarski.
Autor:Ivan Crnjac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.