fbpx
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

JAKOVINA UPIRE PRSTOM, SRBIMA REKAO SVE U LICE: ‘Ovo je bio uvod u procese koji su doveli do ratova! Jugoslavenska federacija nije bila spremna na udar’

Autor: Ivor Kruljac

U intervjuu za vojvođanski portal Autonomija.info hrvatski povjesničar Tvrtko Jakovina zaključio je kako je rušenje autonomije Vojvodine 1988. godine, bio uvod Slobodana Miloševića u procese koje su naposljetku dovele do ratova na Balkanu.

“Da, bio je to početak procesa koji je vodio sukobima i ratu. Vojvodina je imala manji ‘naboj’ nego Kosovo, ali ekonomski ima veći značaj i bilo je lakše slomiti Novi Sad. U određenom smislu, bio je to udar na Federaciju (Jugoslaviju) kakva je postojala, pa onda i na multikulturalnost, na spremnost da različite nacije žive jedne uz druge”, procijenio je Jakovina važnost značajnost slamanja vojvođanske autonomije.

Dodao je i kako Vojvodina nema nikakvu perspektivu, kao jedina pokrajina u centraliziranoj Srbiji, te smatra kako Vojvodina Srbiji mora biti ekvivalent Istri u Hrvatsko kao “najrazvijeniji, nekako najbolji, najliberalniji dio zemlje”. “To sada uglavnom nije ili već neko vrijeme nije. Ali, ako nemate želju da Europa bude cilj, onda ni vojvođanske najsnažnije strane i vrijednosti, ne mogu biti poželjne u srpskom društvu, već smetaju“, upozorio je povjesničar.


Vojvodina bez budućnosti

Jakovina je dodao i kako su svi ratovi ovih prostora u 20. stoljeću najteže padali manjinama na nekom području, te se gotovo svugdje više nisu vraćali u sredine iz kojih su otišli.

“Federacija je teško mogla djelovati, nije imala prave alate, nije bila ni spremna na udar kakav je s Miloševićem došao, nije uopće shvaćala o čemu je riječ. Odnosno, članovi Predsjedništva, pa i ostalih federalnih institucija, kako to obično biva, mnoge su stvari shvaćali, ispravno detektirali, ali nisu mogli, znali kako, pa nisu ni reagirali”, komentirao je Jakovina mogućnost Jugoslavenskog otpora Miloševićevom ludilu.

No, Jakovina je svjestan i kako se Milošević u Srbiji cijeni i dan danas.

“Sve dok se u samoj Srbiji ne shvati da je velikodržavna politika Miloševića bila greška, dok god se nezavisnost Crne Gore smatra privremenom, a Kosovo dijelom Srbije, neće biti ni jasnog razgovora o Vojvodini. Zalaganje za Veliku Srbiju, koja obuhvata veliki dio Jugoslavije, nije bila borba za Federaciju, već upravo suprotno, proces koji je strašio sve druge, koji je gurao sve druge da se organiziraju, zauzimaju obrambeni stav“, zaključio je Jakovina dodavši da je rastakanje Jugoslavije, koji je započela Srbija pod Miloševićem, #bila katalizator svih procesa koji su vodili ratu i kraju Jugoslavije”, a prve žrtve te politike, bile su upravo pokrajine.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.