IZETBEGOVIĆ: ‘Moj otac Alija borio se za povratak Islama i u tome uspio!’

Autor: Dnevno

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je u Sarajevu rekao, da je njegov otac Alija ostvario svoj veliki životni cilj. Pokojni Alija Izetbegović unatoč svim kušnjama proteklih desetljeća osigurao je “povratak islama” i opstanak svog bošnjačkog naroda.

Bakir Izetbegović, čelnik je stranke koju je njegov otac utemeljio i povodom 16. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH nakon prvih višestranačkih izbora hvalio je očev doprinos suživotu u BiH. “Borio se za opstanak svog naroda, bošnjačkog naroda, za opstanak zemlje, borio za ono što jeste ta zemlja kazavši jednom da ovo nije samo dio teritorija na Balkanu nego da je BiH ideja da različite kulture i vjere, identiteti mogu da žive zajedno.”, izjavio je Izetbegović. I dodao slijedeće: “Alija Izetbegović je mladost proveo boreći se za stvar islama. Da se nađe prostor za tu vjeru… i mislim da je u tome uspio. Prvo se borio da se sam islam vrati, da se razumije na pravi način i nađe svoje mjesto na povijesnoj i ideološkoj sceni mislim da je tu pobjednik.”

 

Pokojni Alija Izetbegović predsjednikom Predsjedništva BiH postao je nakon prvih višestranačkih izbora u BiH 1990. i tu je dužnost obnašao sve do povlačenja iz politike 2000. godine.Nakon smrti u listopadu 2003. prema osobnoj želji, naslijedio ga je Sulejman Tihić, koji je odmah najavio reforme kako bi se SDA približila sekularnom konceptu i postala otvorenijom za pripadnike svih naroda. Sulejman Tihić umro je 2014. nakon teške bolesti, a tada je vodstvo stranke preuzeo sam Bakir Izetbegović, koji sada čvrsto kontrolira sve procese u SDA.

 

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.