fbpx
Arhiva

Ispovijest Titova miljenika: ‘Ubijao sam za njega, a onda sam pao u nemilost!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Jugoslavenski komunistički diktator Josip Broz Tito imao je nevjerojatno povjerenje u Slobodana Mitrića kojega su predstavljali kao “jugoslavenskog agenta 007”, a slovio je za glavnog Titova plaćenog ubojicu. Bio je poznat i pod nadimkom Karate Bob, a iz Jugoslavije je pobjegao nakon što je odbio izvršiti jedno ubojstvo.

U Nizozemsku je stigao 1973., kada je u Amsterdamu za Božić ubio tri Srbina, zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je riječ o obračunu unutar podzemlja, Karate Bob uporno je tvrdio da je riječ o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju jer je procijenio da bi ga ubili, dok ga je Nizozemska proglasila “nepoželjnim strancem”. Iako u teškim životnim uvjetima, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno je živio u Amsterdamu.


Za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu nizozemski izdavači objavili pod naslovom “Titov tajni agent” (Geheim agent van Tito), a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

U knjizi se predstavio kao jugoslavenski James Bond. Potanko je opisao kako je za potrebe jugoslavenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka te Francuskoj, Švedskoj i Belgiji.

Iako žene nikada nisu bile ravnodušne na njegov šarm, kažu da je volio samo jednom, i to svoju suprugu koja je preminula 2006. godine. Zanimljiv je podatak da, kada su se vjenčali, Mitrić nije imao novca pa je ceremonija u gradskoj vijećnici održana u ponedjeljak, jer su se tada parovi mogli besplatno vjenčati.

Nakon što mu je supruga preminula, nizozemske vlasti odbile su mu dati bilo kakva socijalna primanja, smještaj i zdravstvenu zaštitu, pa je živio na rubu egzistencije.

Kako bi preživio, u Nizozemskoj je objavio nekoliko knjiga i drama, među kojima i “Boj na Kosovu”. Namjeravao se priključiti srpskim paravojnim snagama, ali kako se nije usudio vratiti se na teritorij bivše Jugoslavije, ostao je u Amsterdamu, gdje je tijekom 1992. godine tiskao letke kojima je pozivao na osvetu “protiv neprijatelja Srbije”.

Kada je nizozemski ministar imigracije Gerd Leers odlučio da ga 2012. deportiraju u Srbiju, Mitrić je već bio teško bolestan.
Posljednje dane proveo je u potkrovlju jedne napuštene školske zgrade u istočnom dijelu Amsterdama. Slučajno je pronađen 2016. godine pa je u teškom stanju prevezen u bolnicu, gdje je ubrzo i umro.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.