Wikimedia Commons

Islamski poglavar zatražio zabranu nijekanja genocida u Srebrenici

Autor: Hina

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović kazao je u petak kako je krajnje vrijeme da se zaustave pokušaji nijekanja genocida u Srebrenici, kritizirajući međunarodnu zajednicu zbog oklijevanja da na tom planu odlučno djeluje.

Na tjednoj molitvi u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji, reis Kavazović je svoju hutbu u cjelosti posvetio 25. obljetnici genocida nad Bošnjacima opisujući ga kao “krvavi trag lažne vjere i krivovjerja”.

Dodao je da zločin, u kojemu je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, i četvrt stoljeća kasnije opterećuje odnose među ljudima, posebice zbog toga što ima onih koji unatoč činjenicama tvrde da gencoda nije ni bilo.

“Sa zlom se mora voditi borba, na njega se mora ukazati, ono se mora osuditi i prezreti, inače će poželjeti da trijumfira, da se pokaže kao dobro i korisno. Zadnjih godina smo svjedoci takvih pokušaja. Zlo genocida iz Srebrenice puzajući nastoji zadobiti glas među nama, podići glavu i opravdati svoje postojanje”, rekao je Kavazović.

Zbunjujućim je ocijenio oklijevanje Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da posegne za svojim ovlastima i nametne zakon o zabrani nijekanja genocida kada se već on zbog opstrukcija sa srpske strane ne može donijeti u državnom parlamentu.

Unatoč apelu UNESCO-a Turska odlučila pretvoriti Aju Sofiju iz muzeja ponovno u džamiju!

“Zbunjuje nas oklijevanje OHR-a da nametne zakon o zabrani nijekanja genocida i zločina u Srebrenici i na drugim mjestima. To oklijevanje nas podsjeća na jeftinu trgovinu i podilaženje zlu”, rekao je reis Kavazović.

Inzko je u srpnju 2019. godine najavio kako će BiH do obilježavanja 25. obljetnice srebreničkog genocida “sigurno dobiti” zakon o zabrani nijekanja karaktera tog zločina no to se do danas nije dogodilo.

Dužnosnici bosanskih Srba odbacuju kvalifikaciju genocida za srebrenički zločin unatoč presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Član Predsjendištva BiH Milorad Dodik koji je 2007. kazao kako je u Srebrenici počinjen genocid naknadno je promijenio mišljenje i zaključio da se radi o mitu.

“Napravili su mit o Srebrenici oko kog se gradi nacionalni identitet Bošnjaka”, izjavio je Dodik u intervjuu iz srpnja 2019. opovrgavajući samoga sebe jer je 12 godina ranije kazao kako je genocid “dokazana i nesporna pravna činjenica”.

“Ja znam savršeno dobro što je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Den Hagu i to je nesporna pravna činjenica”, kazao je tada Dodik.

Najviši dužnosnici Euripske unije, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u petak su se oglasili zajedničkom izjavom u kojoj su istaknuli kako je u Srebrenici počinjen genocid i kako je to jedan pod najmračnijih zločina u novijoj europskoj povijesti.

Poručili su kako je 25 godina kasnije zajenička dužnost sjeati se žrtava, suočiti se s prošlošću i graditi pomirenje na temelju dokazanih činjenica.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.