Kolaž: Dnevno Foto1: B.P./PIXSELL Foto2 i 4: Marko Mrkonjic/PIXSELL Foto3: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

INTENZIVNE SRPSKE VOJNE VJEŽBE I PARADE: Što se to događa u susjedstvu? ANALITIČAR: ‘Nema nikakve ugroze no očito je da pokazuje mišiće!’

Autor: Lucija Brailo

U susjednoj Srbiji, u posljednje su vrijeme prilično intenzivirane vojne vježbe i parade.

Počelo je sve bez najave, 20. svibnja, kada su na tlu Srbije započele rusko-srpske vojne vježbe. Nakon povratka iz Rusije, srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je kako u Srbiju dolazi i Ruska nacionalna garda Rosgvardija na zajedničku vježbu s policijskim snagama Srbije. Istovremeno, u državama u okruženju održavala se velika zajednička vježba NATO-a.

“Više nego očigledno je da se Srbija nalazi između čekića i nakovnja”, komentirao je tada bivši ministar obrane Srbije Dragan Šutanovac.

‘Platinasti vuk’ i ‘Munjeviti udar 2021.’

Zatim je u bazi ‘Jug’ kod Bujanovca 3. lipnja održana vojna vježba ‘Platinasti vuk 21’, na kojoj su sudjelovali pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga iz devet drugih država, priopćili su iz srbijanskog Ministarstva obrane. Vježba je trajala sve do 18. lipnja, a njezin cilj je bio unaprijeđenje interoperabilnosti i međusobnog razumijevanja oružanih snaga partnerskih zemalja na taktičkom nivou u tijeku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju. U zajedničkoj vojnoj vježbi sudjelovali su pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunjske, SAD-a, Slovenije, Velike Britanije, Francuske i Srbije.

Uslijedila je zatim, najveća do sada, vojna vježba Srbije u noćnim uvjetima, na Pasuljanskim livadama 22. lipnja. Više od 750 pripadnika Treće brigade kopnene vojske (KoV), uz podršku jedinica Ratnog zrakoplovstva (RV) i Protuzračne obrane (PVO) izvelo je složene borbene radnje taktičke grupe tijekom obrambene operacije noću, uz korištenje najsuvremenijih optoelektronskih sredstava koja su nedavno usvojena u naoružanje srbijanske vojske. Vježba je realizirana u okviru udružene taktičke vježbe s bojevim gađanjem, ‘Munjeviti udar 2021’.

‘Snaga naše vojske bit će drastično uvećana’

Nastavak recentno spomenute vježbe uslijedio je 27. lipnja na privremenom poligonu ‘Pešter’ kod Sjenice na jugozapadu Srbije, gdje je Vučić u nedjelju izjavio kako će Srbija nastaviti ulagati u svoju vojsku. Vježbi je nazočio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je istaknuo kako se veseli snazi Srbije.

“To nam je potrebno. Mi uživamo u tome. To izaziva druge da je ponize, ali napori koje smo vidjeli su destimulativni za sve one koji misle da je Srbija lak zalogaj”, istaknuo je Dodik.




“Ne zanima nas da ikome prijetimo, ne interesiraju nas sukobi, ratovi, ali nas interesira da uvijek možemo biti u stanju da svoju zemlju i narod obranimo. Vidjeli ste najnovije tenkove, naše nove mašine, 11 PASARS-a, pancire. Moramo još da radimo i pojačavamo bespilotne letjelice, naručili smo nove i naručivat ćemo više, a snaga naše vojske bit će drastično uvećana i izmijenjena u narednih devet mjeseci, to pokazuje snagu države”, napomenuo je srbijanski predsjednik, javlja RTS.

Vojna parada u Kragujevcu

Sada, po završetku vježbe ‘Munjeviti udar 2021’ uslijedila je velika vojna parada u ponedjeljak, 28. lipnja u Kragujevcu. Iz Ministarstva obrane pozvali su građane da dođu vidjeti najavljeni prikaz snage Vojske Srbije. Ministar obrane je rekao kako će na prikazu biti i zanimljivih sadržaja namijenjenih ‘najmlađim posjetiteljima’. Na vojnoj paradi bit će prisutan srpski državni i vojni vrh, brojni gosti, građani, ali i učenici kragujevačkih osnovnih i srednjih škola.

Upravo to je izazvalo buru reakcija u javnosti, budući je svim ravnateljima škola upućen dopis da organiziraju dolazak učenika na paradu. Roditelji pak tvrde da njihova djeca “sigurno neće na vojnu paradu u Šumaricama“.




‘Nema nikakve ugroze prema Srbiji’

Iako smo, vezano za vojne vježbe i parade u Srbiji, dotaknuli samo posljednjih mjesec dana, odnosno mjeseca lipnja, očito je kako je Srbija postavila vojsku u sam vrh državnih događaja. Što to znači za njih, ali i za regiju te Europu i NATO, pitali smo vojno-političkog analitičara Denisa Avdagića.

“Mislim da Srbija već kontinuirano neko vrijeme dosta aktivno provodi vojne vježbe. Ne možemo reći da je to nekakva veća količina, kada usporedimo s Hrvatskom, koja je članica NATO-a, koja tu sudjeluje u većim NATO-vim vježbama, dok naravno, provodi i vlastite na svom teritoriju prije svega”, rekao je istaknuvši i kako u tom kontekstu usporedbe, čak možemo reći da pokušavaju pratiti ritam hrvatske vojske.

Avdagić smatra zanimljivima pokušaje Srbije da pokaže dozu spremnosti.

“Smatram da je u tom smislu, u svakom slučaju zanimljivo da Srbija pokušava i dalje imati vojsku s kojom može pokazati da ima određenu dozu spremnosti, s obzirom naravno, da nema nikakve ugroze prema Srbiji. No, očito je da se, prije svega u političkom smislu, pokazuju mišići. Naravno, sukob je posve isključen i nerealan”, zaključio je Denis Avdagić.

 

Autor:Lucija Brailo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.