Ili Mladiću pomažu u skrivanju ili potraga ne valja

Autor: hina

Glavni haaški tužitelj Brammertz je istaknuo i kako je propuštena prilika da se Mladića uhiti 2006. godine i da je, na temelju informacija kojima raspolaže, ta prilika propuštena namjerno.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je u četvrtak u Den Haagu da se glavni haaški optuženik Ratko Mladić ili uspješno skriva uz dobru mrežu pomagača ili potraga za njim nije dovoljno dobra, prenosi agencija Beta.

– Ne mislim da danas ima apsolutno pouzdanih informacija o tome gdje se on nalazi i tko ga podupire. Ako se skriva, jasno je da to ne može sam i da mu netko pomaže. Pitanje je skriva li se uspješno od ruke pravde i ima li mrežu pomagača ili je potraga za njim nedovoljno dobra – rekao je Brammertz novinarima u Den Haagu.

Istaknuo je kako nema sumnje da je ključ rješenja i uhićenja bjegunaca u Beogradu, da su oni vjerojatno u Srbiji, ali uvijek postoji mogućnost i da nisu.

Uzimajući u obzir da je Mladić general, Brammertz je rekao da ima smisla istraživati moguću potporu vojnih i sigurnosnih struktura, ali nema konkretnih podataka o tome, navodi Beta.

Glavni tužitelj je istaknuo kako je propuštena prilika da se Mladića uhiti 2006. i da je, na temelju informacija kojima raspolaže, ta prilika propuštena namjerno.

Brammertz vrlo važnim smatra da se protiv mreže pomagača provede kazneni postupak, jer će to pojačati pritisak na dvojicu preostalih haaških bjegunaca.

Dodao je i da bi ostala ‘tamna mrlja’ u naslijeđu Haaškog suda ako oni ne budu uhićeni i privedeni pravdi.




Brammertz je rekao da je u srijedu poslao izvješće Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji Srbije s Haaškim sudom i da će ono biti službeno predstavljeno 6. prosinca.

Pojasnio je da je izvješće nastavak onoga iz lipnja s preporukama kako poboljšati akcije potrage za bjeguncima, prenosi Beta.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.