Foto: Tom Dubravec / CROPIX

‘OBITELJ JE PRVA KOJA MORA SAZNATI’ Načelnik Uprave kriminalističke policije Gerovac: ‘Obdukcija bi trebala biti gotova u četvrtak. Onda će se moći reći što je bio uzrok smrti’

Autor: Dnevno.hr

Delegacija Ravnateljstva hrvatske policije na čelu s Antoniom Gerovcem, pomoćnikom glavnog ravnatelja policije i Načelnikom uprave kriminalističke policije u srijedu popodne otputovala je u Beograd. Podsjećamo u srijedu u Beogradu u Dunavu pronađeno tijelo mlađeg muškarca.  Muškarac je na sebi imao traperice, majicu sa slikom i jednu bijelu tenisicu. Tijelo su pronašli mornari oko 9 sati i 30 minuta te je u fazi raspadanja. U tijeku je utvrđivanje identiteta, a sumnja se da bi se moglo raditi o Mateju Perišu, ali za to još uvijek nema nikakve potvrde. Tijelo je prevezeno na sudsku medicinu gdje se utvrđuje DNK materijal te se uspoređuje DNK mladića izvučenog iz Dunava s onim  koji je dao otac Mateja Periša.

U Beograd stiže i Matejev otac Nenad Periš, koji je potvrdio da ga je srbijanska policija jutros nazvala i rekla da su pronašli tijelo muškarca nizvodno od Pančevačkog mosta.

Podsjećamo, Matej je nestao u noći s 30. na 31. prosinca prošle godine. Istrčao je iz kluba Gotik, trčao ulicama Beograda, pokušao zaustaviti taksi i onda se, kako se vidi na snimci nadzorne kamere restorana Savanova, stepenicama spustio prema Savi. No ne vidi se je li ušao u vodu.

Šef hrvatske krim policije Antonio Gerovac prije odlaska u Beograd za RTL je izjavio: “Evo upravo jutros smo razgovarali s kolegama u Beogradu koji su nas izvijestili da su pronašli tijelo mlađe muške osobe za koju postoje indicije da bi se moglo raditi o nestalom Mateju Perišu. Ono što vam u ovom trenutku mogu reći da će se sukladno pravilima struke tijelo voditi na obdukciju, utvrđivanje identiteta i onda ćemo moći sigurnije komunicirati radili se o Mateju ili ne”.  Na pitanje hoće li činjenica da je Matejev otac ostavio svoj DNK ubrzati proceduru, Gerovac je odgovorio: “Sve ovisi o načinu na koji će se DNK utvrđivati, hoće li to biti moguće iz mekih tkiva, kostiju, o tome ne mogu sad špekulirati. Pretpostavka je da bi u dan do dva ta DNA identifikacija mogla biti gotova”. Naglasio je da je ovaj slučaj specifičan jer je izazvao velik interes javnosti, ima i neku međunarodnu komponentu.

“Bilo je i drugih slučajeva, nestala australske i francuske državljanke. To su vrlo specifični predmeti, koji osim za obitelj, koja je najvažnija, interesiraju i javnost tako da smo pod pritiskom da odradimo što brže, što kvalitetnije tako da je to zbog toga specifično”, ističe Gerovac. Gerovac je komentirao i suradnju sa srpskom policijom. “Mogu reći s profesionalne strane, da je srpska policija odradila iznimno, iznimno korektno. Sve ono što su mogli kao moderna policija poduzeti, u suradnji s nama su poduzeli. Ono što nisu mogli, poduzeli smo mi kako bi što prije pomogli njima da dođemo do jednog zajedničkog zaključka što se moglo tamo dogoditi. Kada u konačnici podvučemo crtu, za sada je još ne možemo do kraja podvući jer još ne znamo je li to zaista Matej. Ali do sada sve što je rađeno bilo je iznimno korektno”. Kazao je i da se gotovo svakodnevno čuje s obitelji, prvenstveno s ocem.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac održao je konferenciju za medije.

“Obitelj je prva koja mora saznati je li to Matej ili nije. Obdukcija bi trebala biti gotova sutra. Kada obdukcija bude gotova onda će se moći reći što je bio uzrok smrti”




“Tijelo muškarca će biti odvedeno na obdukciju gdje će se sukladno proceduri probati utvrditi uzrok smrti kao i činjenica da će se utvrđivati radi li se o nestalo Mateju”, rekao j. Sa srpskom policijom će vidjeti koje radnje će se još morati provesti i hoće li to biti moguće. Naglasio je da sve ovisi o činjenici iz kojeg genetskog materijala će se raditi DNA – iz krvi, mekog tkiva, kosti.. o tome ovisi vrijeme trajanja analize.

“Sve okolnosti o pronalasku tijela će se tek utvrđivati”, rekao je, dodavši da će u Beogradu ostati, vjerojatno, do petka.

“U kontaktu smo s Nenadom Perišem i bit ćemo dok god to bude trebalo.Rezultati obdukcije bi trebali biti poznati sutra”, rekao je.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.