fbpx
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

HRVATSKA I SRBIJA KAO NEKOĆ NJEMAČKA I FRANCUSKA! Veleposlanik u Beogradu istaknuo kako Vučiću posjet Jasenovcu nije zabranjen

Autor: Ivor Kruljac

Da Hrvatska nije, kako Srbija to tumači, srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću zabranila posjet Jasenovcu, već da njegov pokušaj “privatnog posjeta”, nije poštivao diplomatsku proceduru, za tjednik NIN objašnjavao je Hidajet Biščević, hrvatski veleposlanik u Srbiji. potvrdio Hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je da oko nedavno planiranog privatnog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Jasenovcu “nije poštivana diplomatska procedura” te da taj posjet nije bio zabranjen, kako se to u Srbiji većinom tumači.

 “Što se tiče navodno planiranog privatnog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu, ključno je prihvatiti da ni u jednom trenutku nisu poštivane i provedene standardne diplomatske procedure”, tako da “nije riječ o ‘zabrani’, kako se to u Srbiji uglavnom interpretira. Nema Hrvatska ništa protiv posjeta Jasenovcu – jer je Hrvatska svoj odnos spram Jasenovca davno i višekratno definirala – iskazujući pijetet prema žrtvama i osuđujući počinjene zločine – ali kad za to bude trenutak i kad se steknu uvjeti, i na način koji neće izazvati nove polarizacije, na način koji će jačati razumijevanje i koji će voditi računa i o uzajamnost”, objasnio je Biščević.

Upozorio je i kako politiziranje žrtava obnavlja začarani krug odnosa iz kojega bi obje zemlje trebali izaći. Isto su to jedno vrijeme, podsjetio je, radile i Francuska i Njemačka.


Paralelne povijesti

Bišćević je nastavio kako će Srbija i Hrvatska vjerojatno još dugo živjeti u paralelnim povijestima.

“Pokušavam biti objektivan, pokušavam prepoznati da je pritom Hrvatska, i u ovom konkretnom slučaju, manje više instrument, poligon za odmjeravanje snaga političkih struja u samoj Srbiji, jednako kao što je to slučaj i s odnosom Srbije spram nekoliko drugih pitanja u regiji”, objašnjava Biščević.

Dok je Vučić nezadovoljan time što nije mogao ići, kako kaže, ostaviti cvijeće srpskim žrtvama u zloglasnom koncetracijskom logoru, Biščević je napomenuo i kako Hrvatska stalno podsjeća na svoja pitanja nestalih osoba, a posjet bivših hrvatskih zatočenika logorima u vojvodini, onemogućava se godinama.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.