KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ U BIH: ‘Hrvati nisu nacionalna manjina i ne zaslužuju da ih se tako smatra’ | Dnevno.hr
Epa

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ U BIH: ‘Hrvati nisu nacionalna manjina i ne zaslužuju da ih se tako smatra’

Autor: dnevno.hr

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini. Javnosti se obratila iz Sarajeva u društvu predsjedavajućeg člana Predsjedništva BIH-a Dragana Čovića.

“Pružamo BiH potporu kao zemlja partner i želimo samo dobro u unutarnjem napretku i napredovanju prema EU i NATO-u”, izjavila je predsjednica i nadodala kako bi tiha diplomacija trebala rješavati pitanja između dviju zemalja i tako rješavati nastale probleme.

“Sam gospodarski interes Hrvatske dokazuje koliko nam je BiH važna i koliko smo gospodarski mi važni BIH-a,” ustvrdila je Grabar-Kitarović i komentirala kako 200 hrvatskih firmi djeluju na području Bosne i Hercegovine, dok oko 100 njihovih firmi djeluje na hrvatskom području. Ustvrdila je kako postoji puno područja na kojima se može pojačati gospodarska suradnja između dviju zemalja.

Osvrnula se na svoj komentar koji je izjavila na svom posljednjem putu u BiH, kako ”Hrvatska geografski grli BiH” i da je ”važna međusobna orijentiranost”.

Kolinda Grabar-Kitarović značajno je bila komentirana u medijima u regiji upravo zbog nekih svojih izjava, a to je rekla prilikom javnog obraćanja.

“Puno toga se izvlačilo iz konteksta i puno toga se meni stavljalo na dušu. Međutim, dijalog je najbolji put. Moja dužnost kao predsjednice Republike Hrvatske je zalagati se za interese hrvatskih građana, ali isto tako imam dužnost mira i prijateljstva sa svima, posebice s BIH kao najbližim susjedom.”

Grabar-Kitarović osvrnula se i na poseban status BiH. “Zagovaramo načela na kojima je utemeljena BiH. Mnogima je teško to razumjeti ili ne žele to razumjeti, zamagljujući jedan od tih elemenata.”

Ulazak u Europsku Uniju i NATO

“Znamo koliko je težak, koliko se čini nepravednim,” komentirala je put koji prolazi BIH-a. “Kako je Republika Hrvatska nedavno prošla taj isti put, želimo BIH pružiti svu moguću pomoć da prođe čim prije, čim upućenije.”

Predsjednica je ustvrdila kako je cilj da svim konstitutivnim narodima bude dobro, iako mnogi nemaju takav stav kada je riječ o konstitutivnim narodima.

“Amerikanci to zovu ‘zero sume game’, što znači da dobrobit jednog naroda znači štetu drugom narodu. Ne želimo da prava jednog naroda idu nauštrb drugog naroda. Mi želimo samo mir i ravnopravnost sa Srbima i Bošnjacima”, a naglasila je i da “Hrvati u BiH nisu nacionalna manjina i nisu zaslužili da ih se tako smatra.”

Nadodala je kako je povratak Hrvata u BiH i njihov status relevantan za Republiku Hrvatsku te na nakon jesenskih izbora ne žele da BiH  završi kao grad Mostar koji je politički paraliziran.

“Ne želim da vam zakonodavstvo piše međunarodna zajednica, već da to raditi sami. Treba mudrost i snaga koju želim svim političkim čimbenicima u BiH”.

Izjavila je pred okupljenima kako BiH nije imala niti će imati većeg zagovornika od Republike Hrvatske te je kao primjer navela kako se Hrvatska zajedno s drugim zemljama prijateljima BiH zalaže za “kredibilni napor” oko ulaska BiH u NATO. “Uvjerena sam kako je hrvatski narod u BiH jedan od motora napretka.”

Izborni zakon  

Predsjednica Grabar-Kitarović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović odgovarali su na pitanja novinara.

“Bilo je govora o izbornom zakonu. Hrvatska i niz članica Europske Unije koji se zalažu smatraju da je dobro da je poštivanje odredbe Ustavnog suda kako bi se izbjegnula kriza. Ali o elementima zakona niti ja niti Republika Hrvatska nismo govorili o rješenjima jer se o rješenjima trebaju dogovoriti politički akteri u BiH,” rekla je predsjednica na što se nadodao Čović uz komentar kako BiH može preživjeti kao zajednica tri konstitutivnih naroda.

Hrvati u Republici Srpskoj 

Na pitanje o vanjskoj politici Hrvatske prema BiH te stavu prema Hrvatima u Republici Srpskoj Grabar-Kitarović je odgovorila kako se zalaže za teritorijalnu cjelovitost, jednakopravnost svih konstitutivnih naroda te da svi Hrvati bez obzira gdje se nalaze u Bosni i Hercegovini imaju ista prava kao i drugi narodi.

Čović je pozvao predsjednicu da prilikom njezina sljedeća putovanja u BiH napravi put po cijeloj Bosni kako bi se poslala poruka suradnje. “Hrvata u Republici Srpskoj ima koliko ima i mi ćemo učiniti sve da se vrate oni koji su otišli,” komentirao je situaciju Čović.

Pelješki most

“Nema zapreka za izgradnju Pelješkog mosta, to pitanje se nepotrebno usmjerilo u bilateralno pitanje između dvije zemlje. Pitanje Pelješkog mosta je pitanje povezivanja hrvatskog teritorija,” ustvrdila je predsjednica i nadodala kako nema nikakvih negativnih misli prema susjednoj zemlji.

“Iz vašeg pitanja se vidi kako mi nemamo strategiju vanjske politike, jer to nije pitanje samo Bošnjaka već same Bosne,” odgovorio je Čović na pitanje i komentirao kako je on za to da se zaštiti Neum u kojem većina stanovnika pripada hrvatskom narodu te kako je “Pelješki most strateški interes i BiH.”

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini.

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.