Screenshoot

FOTOGRAF POSVJEDOČIO: ‘Udario je mrtvu ženu i nasmiješio mi se’. Monstrum s fotografije danas je u Beogradu DJ.

Autor: Snježana Vučković

Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije, Alma Pecković podnijela je prije četiri godine krivičnu prijavu protiv N. N. osoba zbog ubojstva njezine majke Tife Šabanović u travnju 1992. godine u Bijeljini, podsjeća Dnevni avaz.

Tifa Šabanović jedna je od tri nevine bijeljinske žrtve koje je fotografirao poznati fotoreporter Ron Haviv u trenutku dok ju jedan od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde (“Arkanovih tigrova”) udara čizmom u glavu. Na fotografiji, pored ubijene Tife Šabanović, u lokvi krvi leži i bračni par Abdirami i Hamijeta Pajaziti.

Iako je Tifina kći u krivičnoj prijavi kao počinitelje navela nepoznate osobe, njihov je identitet poznat, a i portal Dnevno je u nekoliko navrata pisao o njemu.

Monstrum s fotografije danas poznati je beogradski DJ Max

Priča o monstrumu koji bešćutno udara ubijenu Bošnjakinju, Tifu Šabanović, aktualizirala se prije nekoliko godina uhićenjem poznatog beogradskog DJ-a Srđana Golubovića

Ovaj bivši arkanovac uopće nije mario dok je nogama zamahivao prema glavi nesretne, mrtve žene ubijene u Bijeljini. Dapače, u maniri pravog beogradskog pozera, s naočalama na glavi i nonšalatno odmaknutom rukom u kojoj je zapaljena cigareta, pokazao je jednu od najnečovječnijih gesta ikada.

Golubović je, po svemu sudeći, bez imalo grižnje savjesti, nastavio živjeti punim plućima pa je tako postao utemeljitelj beogradske trance scene i to pod imenom DJ Max. Doći na njegov koncert, bila je privilegija i čast. O njemu se pisalo na različitim muzičkim blogovima jer je ovaj veteran elektronske glazbe nastupao rame uz rame s imenima kao što su Joti Sidhu, Dino Psaras, Max Lanfranconi, Serge Souqe, Tsuyoshi, Mark Allen, Anti, Slide, Chris Organic…




Blagodati života ovaj monstrum uživao je sve dok ga srbijanske vlasti 2012. godine nisu uhitile. Razlog uhićenja, na žalost, nije bilo iživljavanje nad ubijenim civilima, nego posjedovanje droge. Unatoč činjenici da se od kamere nije skrivao i da je jasno kako je na fotografiji upravo on, nikada od nikoga nije terećen optužnicom za ratni zločin.

Ne žele da se počinitelji kazne?

Ovaj ljubitelj smrti i glazbe, do danas nije priveden za zlodjelo u Bijeljini, a Dnevni Avaz otkriva i zašto. Riječ je, navode, o čistom nemaru prema ovom mučnom predmetu i očiglednoj želji da se on ne riješi, iako su zločinci s fotografije dostupni srbijanskim organima gonjenja.




Nakon što je Alma Pecković podnijela krivičnu prijavu, na predmetu je radio tužitelj Milan Petrović. Njega je u srpnju prošle godine zamijenio Svetislav Rabrenović, koji je nedavno smijenjen baš kao i Petrović, zbog nerada na ovom predmetu.

Snežana Stanojković, tužiteljica za ratne zločine Srbije, nedavno je na čelo istrage zločina u Bijeljini postavila svog zamjenika Ognjena Đukića. Podnositelji krivične prijave, prema saznanjima ovog medija, pokušavali su stupiti u kontakt s tužiteljem Đukićem, ali im je on poručio kako s njim mogu razgovarati samo preko odvjetnika.

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije nikada u svojstvu svjedoka nije saslušalo Rona Haviva. Samo su mu u ožujku 2017. godine uputili pitanja u pismenoj formi, na koje je on odgovorio, no nije poznato što je točno izjavio.

Evo što je posvjedočio fotograf

Poznato je, međutim, zašto nije fotografirao sam čin ubojstva iako je sve vidio. Detaljno je opisao kako su žrtve likvidirane i kako su preklinjale za život, a objasnio je i kako je Golubović reagirao kada je vidio da ga fotografira. Sve to ispričao je na 6:30 videa u prilogu.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.