Hrvoje Jelavić / PIXSELL

(FOTO) Srpski mediji objavili dokument SOA-e s Karamarkovim potpisom: ‘Ovaj Srbin je izdajnik! Zbog njega je pao Knin!’

Autor: Zlatko Govedić

Mirko Rašković, koji je svojedobno istupio iz Samostalne demokratske srpske stranke – SDSS, tijekom rata je za hrvatsku stranu prikupljao podatke o srpskoj vojsci, o čemu postoji službeni dokument SOA-e”, pišu u četvrtak srbijanski portali.

Prema pisanju portala Objektiv.rs, to se navodi u dokumentu SOA-e (Sigurnosno-obaveštajne agencije) koji nema oznake tajnosti, a koji je potpisao tadašnji direktor agencije i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Karamarko se svojevremeno branio tvrdnjom da nikada nije potpisao uvjerenje o Raškovićevu ratnom putu.

“Ovdje nije presudno tko je što potpisao nego je li netko u presudnom trenutku radio za Hrvatsku ili protiv nje. Ovdje je riječ o tome da netko obavještajnu djelatnost u prošlosti i hrabrost i lojalnost jednog čovjeka prema hrvatskoj državi jeftino koristi u dnevnopolitičke svrhe”, ocijenili su tada iz HDZ-a.

“U Kninu je Mirko Rašković radio kao pomoćni strojovođa u Željeznici. Mirko je karijerno perfektno oplodio svoju startnu poziciju drugog čovjeka Lokomotive. Kao član Komunističke partije dospio je u Split i ondje bio jedan od glavnih ljudi u Zajednici općina. Dakle, prije rata bio je jedan od glavnih političara u Dalmaciji! Rat ga je zatekao u Splitu, ali brzo je otišao u Knin. Navodno je ondje vodio ratnu vojarnu Stara straža. S Olujom odlazi u Beograd, no vraća se prvi, već 1996. godine. Ponovno se uselio u svoj stari stan kojem nije nedostajala ni utičnica sa zida.

Tijekom Oluje sa samog zapovjednog vrha naređeno je da se taj stan posebno čuva. Kao njegove ratne političke veze danas se spominju Boljkovac i Jarnjak”, piše Objektiv.

“Od samog početka hrvatske države, Mirko Rašković je igrao s HDZ-om. Takva je tamošnja politička realnost jer pragmatična politika za srpsku manjinsku zajednicu može se voditi samo uz stranku na lokalnoj gradskoj i županijskoj vlasti. Iz tog saveza je Rašković crpio svoju moć.




I potom je po stranačkoj direktivi svog SDSS-a Rašković to morao raskinuti i pristati na politički dogovor Milorada Pupovca sa SDP-om. Dogovor koji je Pupovac sklopio zbog pragmatičnosti srpske zajednice u Zagrebu. Kako da Rašković pristane na to? Putove po selima mu asfaltiraju lokalna poduzeća, ljude uglavnom zapošljava po lokalnim javnim ustanovama ili poduzećima, život žive u tom lokalnom kontekstu. Od državne vlasti ni Mirko Rašković ni kninski Srbi nemaju kruha, a Milorada Pupovca u svom gradu vide jako rijetko”, zaključuje Objektiv.

SDP-ovci ZGROŽENI MILANOVIĆEM: Sramota nas je! Ispali smo budale! Gori je od Kolinde

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.