Forenzičari u BiH nastavili s identifikacijama posmrtnih ostataka iz masovne grobnice Tomašica

Autor: hina

Među osamnaest ekshumiranih 17 je Bošnjaka te jedan Hrvat. Riječ je o Ivi (Marka) Juriću rođenom 1943. godine koji je 1992. godine odveden iz svoje kuće na području Prijedora a tijelo mu je pronađeno u masovnoj grobnici Žegar u okolici tog grada.

Forenzičari Instituta za nestale osobe Bosne i Hrecegovine (INO) uspjeli su utvrditi identitet još 18 osoba čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih grobnica na području Bosanske krajine a to se odnosi i na prve identifikacije tijela pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora otkrivenoj 2013. godine, potvrdio je u u petak Hini ravnatelj INO BiH Marko Jurišić. Među osamnaest ekshumiranih 17 je Bošnjaka te jedan Hrvat. Riječ je o Ivi (Marka) Juriću rođenom 1943. godine koji je 1992. godine odveden iz svoje kuće na području Prijedora a tijelo mu je pronađeno u masovnoj grobnici Žegar u okolici tog grada.

U mrtvačnici u mjestu Šejkovača kod Sanskog Mosta gdje se provode identifikacije trenutačno je pohranjeno 789 vreća s posmrtnim ostacima na čiju se identifikaciju čeka. Među njima su i ostaci 475 osoba pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica gdje će ekshumacija biti nastavljena na proljeće.

Ravnatelj INO BiH Jurišić ističe kako su patolozi i forenzičari koji rade na identifikaciji tih žrtava suočeni s iznimno teškim uvjetima rada.

“U masovnim se grobnicama uglavnom pronalaze skeletni ostaci no u slučaju Tomašice riječ je o tijelima na kojima je ostalo i tkivo jer su bili pokopani u naslagama gline pa su ‘saponificirani'”, pojasnio je Jurišić.

To se tkivo nakon ekshumacije počelo raspadati i širiti iznimno neugodan miris pa forenzičari u mrtvačnici moraju raditi s plinskim maskama što mogu izdržati tek kraće vrijeme a sve to usporava postupak identifikacije.

Jurišić upozorava kako bi u takvim uvjetima s pojavom prvih vrućina lako moglo doći i do zaraze.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.