fbpx
Wikipedija

FILM O JASENOVCU IDUĆE GODINE: ‘Bit će to kruna moje karijere!’

Autor: T. Budak

Kako će izgledati "Stanićeva istina o Jasenovcu", koliko će se i hoće li se uopće poklapati s podatcima kojim barata Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, moći će se pogledati uskoro.

Devet godina srpski glumac Tihomir Stanić priprema film o Jasenovcu. Ovih dana najavljuje kako je nakon prikupljanja dokumentacije, snimanja prvih kadrova i dugogodišnjeg traženja sponzora – sve pri kraju:

– Sve filmove koje sam do sada snimao, radio sam samo kako bih se “izvježbao” za Jasenovac. Ovo će biti moj osobni i moralni dug prema stradalim i preživjelim logorašima – kazao je glumac koji je odrastao samo 12 kilometara od Jasenovca. Cijelo moje djetinjstvo obilježeno je pričama o tom ustaškom logoru. Slušao sam ih od majke, od rođaka, upoznao sam ljude koji su preživjeli to užasno mjesto – kaže Stanić za RTS.

On objašnjava da će u filmu predstaviti sudbinu dvije djevojčice koje je iz logora spasila Diana Budisavljević.


Dodaje da je na scenariju radio vrlo temeljno, na osnovu brojnih povijesnih izvora.

– Imam dokumenta iz Državnog arhiva Hrvatske, Muzeja genocida u Srbiji i Republici Srpskoj. Savjetovao sam se s mnogim stručnjacima. Moj profesor ruskoga jezika iz Kozarske Dubice Simo Brdar bio je kustos u Jasenovcu uoči izbijanja rata devedesetih godina i osobno je spasio tu arhivu – otkrio je Stanić i najavio da će bez obzira na sve poteškoće film o Jasenovcu “biti gotov u ljeto sljedeće godine”.

Kako će izgledati “Stanićeva istina o Jasenovcu”, koliko će se i hoće li se uopće poklapati s podatcima kojim barata Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, moći će se pogledati uskoro.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.