jabuka.tv

Evo gdje je postavljen prvi prometni znak u svijetu koji upozorava na šišmiše

Autor: Hina

Članovi Centra za krš i speleologiju postavili su prvi prometni znak u svijetu koji pokušava skrenuti pozornost na stradanje šišmiša u pećini/tunelu nedaleko Vareša, kroz koju prolazi regionalna prometnica.

“To je prvi takav znak u svijetu. Znak je postavljen s obje strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje”, objavljeno je iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva.

screenshot/jabuka.tv

Iz udruge navode da je znak postavljen nakon što je zabilježeno stradanje više šišmiša zbog sudara s automobilima. Upozorili su i na to da je prije izvjesnog vremena postavljena javna rasvjeta s vrlo jakim osvjetljenjem, što smatraju štetnim za šišmiše te se time povećava mogućnost njihova stradanja.

Pećina Ponikva jedna je od pet pećina u svijetu kroz koje cijelom dužinom prolazi prometnica, a naseljava je nekoliko vrsta šišmiša.

Iz ovoga udruženja navode kako se radi o velikom i malom potkovastom šišmišu, zatim velikom i malom mišouhom šišmišu, velikom kasnom šišmišu, šrajbersijevu šišmišu te širokouhom i alpskom dugouhom šišmišu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.