Foto: Tom Dubravec / CROPIX

EUROPA STISNULA VUČIĆA UZA ZID, IGRA JE GOTOVA! Dozlogrdilo im žongliranje na dvije stolice: Uvjeti su vrlo jasni

Autor: Dnevno.hr

Poslanici Europskog parlamenta (EP) usvojili su danas u Strasbourgu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije prema EU direktno ovisiti o jačanju vladavine prava, normalizacije odnosa s Kosovom i usklađivanja s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

Rezolucija, zasnovana na izvještaju koju je učinio izvještajac Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, usvojena je na plenarnoj sjednici EP s 523 glasa za, protiv je bilo 78 poslanika, uz 34 uzdržana.

Danas usvojenom rezolucijom Europski parlament prvi put poziva Srbiju i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa “zasnovan na međusobnom priznanju”.

U rezoluciji se izražava duboko žaljenje što se Srbija nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i pozivaju novoizabrane vlasti u Beogradu da se hitno usklade s vanjskopolitičkim odlukama EU, uključujući uvođenje sankcija Rusiji.

Europski parlament poziva Srbiju da preispita svoje odnose s Rusijom u oblasti obrambene politike i da prekine oblike vojne suradnje s Rusijom, navodi se u rezoluciji.

Buduća vlada u Beogradu se poziva da nedvosmisleno pokaže privrženost europskim vrijednostima, standardima i pravilima, a poslanici ponovo izražavaju zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Europski parlament je usvojio sve pismeno podnesene amandmane na rezoluciju o Srbiji, ali ne i usmeno predložen amandman Bilčika kojem se usprotivilo više od neophodnih 38 poslanika.




Bilčik je usmenim amandmanom želio unijeti u rezoluciju da EP “žali zbog povećanja tenzija u odnosima Beograda i Prištine, u vezi s pitanjima registarskih tablica i slobode kretanja, i da ponovo ukazuje na značaj bavljenja svim otvorenim pitanjima kroz dijalog uz posredstvo EU”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.