Foto: EU delegacija u Srbiji

EU PREDSTAVNIKU LAKNULO! Sretan što je Kosovo odgodilo svoje mjere protiv Srbije, nada se miru na Balkanu

Autor: Ivor Kruljac

Nakon pčonovnih napetosti na Kosovu u nedjelju, koje su donijele, na američki prijedlog, odgodu provođenja zabrane ulaska na Kosovo sa srpskim identifikacijskim dokumentima, na društvenim mrežama se javio i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

“Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati prijedlog Josepa Borrella za odlaganje mjera za mjesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putovima odmah uklone. Borrell poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku”, poručio je Lajkač na Twitteru.

Neizvjesna nedjelja

Podsjetimo, Kosovo je od prvog kolovoza, odnosno od danas, planiralo zabraniti ulazak na svoj teritorij sa srpskim identifikacijskim dokumentima, na način da, kako je naglašeno, ne bi uzimali isprave, već bi da njih dodali ulazno izlazne potvrde, odnosno dokumente koji bi vrijedili tri mjeseca. Srbija već 11 godina ne dopušta građanima Kosova da uđu sa svojim ispravama ili registrarskim tablicama, tako da je riječ o recipročnim mjerama, u koje je Kosovo htjelo uključiti i preregistraciju auta sa registracijama kosovskih gradova koje je izdala Srbija.

Međutim, nezadovoljni srpski stanovnici, na sjevernom su Kosovu u nedjelju navečer, kamionima blokirali ceste prema graničnim prijelazima Jarinju i Brnjaku, pa je kosovska policija dotične granične prijelaze zatvorila za putnički promet i vozila, pozivajući putnike da koriste druge pravce. Došlo je i do pucnjave u smjeru policije (bez ozlijeđenih), trosatnih sirena za zračnu uzbunu u koso ali bez ozlijeđenih, a Blerim Vela, šef ureda kosovske predsjednice, ocijenio je revolt Srba provokacijama iza koje stoji srpski predsjednik Aleksandar Vučić.




Srpska vojska navodi kako nije prelazila administrativnu liniju, na teritorij države koja ne priznaje, a posebno je odjeknula i izjava čelnika Vučićeve stranke SNS-a, Vladimira Đukanovića  koji je na društvenim mrežama u nedjelju ujutro rekao kako se “čini da će Srbija morati denacifirati Kosovo”. Vučić se sastao s generalštabom svoje vojske te rekao kako Srbija nikada nije bila u težoj situaciji i pozvao Kosovo i druge države koje podržavaju Prištinu na smirivanje tenzija. Na smirivanje tenzija je pozvala i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, optuživši Prištinu kako želi rat. Naposljetku je Kosovo pristalo odgoditi donošenja mjera zabrane na 30 dana, na prijedlog američkog veleposlanika u Kosovu, Jeffreyjija Hoveniera. Međutim, Kosovo iako je odgodilo odluku, nije odustalo od njene provedbe, a tamošnje NATO trupe najavile su kako su spremni a djelovanje u slučaju eskaliranja situacije, a dotične su vojne snage i jučer bile na oprezu, dok je razvoj situacije bio nepredvidljiv i neizvjestan. Srbija je ranije optužila Kosovo za nepoštivanje sporazuma iz Bruxellesa.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.