Erjavec: ‘Hrvatska ne ispunjava uvjete za članstvo u OECD!’ | Dnevno.hr
Alchetron

Erjavec: ‘Hrvatska ne ispunjava uvjete za članstvo u OECD!’

Autor: dnevno.hr

Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, demantirao je informacije da je Europska komisija tražila od Slovenija da prestane blokirati Hrvatsku za članstvo u OECD-u.

“Mislim da je riječ o medijskom spinu koji provodi Hrvatska. Nismo službeno dobili nikakav zahtjev da ne blokiramo Hrvatsku u pristupanju OECD-u. Iako je istina da u Europskoj uniji vrijedi načelo solidarnosti kad neka članica želi ući u neku međunarodnu organizaciju, da ostale članice to podupru. Ovdje je ipak riječ o posebnom slučaju jer je jedan od uvjeta za članstvo u OECD-u i vladavina prava, poštivanje međunarodnih sporazuma, što je posebno važno za gospodarsku suradnju, investicije i sigurnost poslovanja. Moram također reći da je, prema informacijama koje imamo, Hrvatska kad je riječ o članicama za članstvo u OECD-u loše pripremljena, tako da u ovom trenutku ne ispunjava ni sve potrebne uvjete”, izjavio je Erjavec.

Govorio je i o tužbi koju Slovenija namjerava podići protiv Hrvatske pred Sudom EU u Luksemburgu. Smatra kako će biti dostavljena Europskoj komisiji prije posjeta Bruxellesu premijera Plenkovića.

“Čini mi se da je ispravno da se Europska komisija detaljno upozna s našima argumentima i zašto mislimo da Hrvatska krši međunarodno pravo i pravo Europske unije. Postupak je takav da prije nego uložimo tužbu pred Sudom EU o njoj trebamo obavijestiti Europsku komisiju. Kad pošaljemo tužbu i informaciju o njoj Europskoj komisiji, ta ista tužba bit će poslana i Sudu Europske unije, ako Europska komisija ne odluči da dalje vodi taj postupak u ime Slovenije”, pojasnio je Erjavec.

Zaključio je kako je zadovoljan što nema incidenata u Piranskom zaljevu, a misli da je to rezultat kazni koje su slovenski inspektori počeli izdavati., piše N1.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.