fbpx

Erjavec: ‘Ako Austrija zbog izbjegličke krize zatvori granice, morat će i Slovenija’

Autor: Hina

Mogućem drugom izbjegličkom valu u utorak je bilo riječi i na vijeću za nacionalnu obranu koji je sazvao premijer Miro Cerar, a zaključeno je da se nastavi s pripremama na eventualni dolazak većeg broja izbjeglica i migranata u Sloveniju koji bi bili samo u tranzitu, zbog čega je sagrađen izbjeglički kamp u Šentilju.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu da za sada nema indikacija da će Njemačka prestati primati izbjeglice, ali da će Slovenija za izbjeglice morati zatvoriti svoju granicu bude li to napravila susjedna Austrija.

“Ako Austrija zbog izbjegličke krize pojača kontrolu granice i ako svoju granicu za izbjeglice potpuno zatvori Mađarska, onda će Slovenija morati donijeti iste mjere kao Austrija, ne vidim drugog rješenja”, kazao je Erjavec članovima odbora za vanjsku politiku na pitanje kako će Slovenija reagirati u slučaju dolaska novog vala izbjeglica na njene granice, dodavši da je to njegovo osobno mišljenje, a ne službeno stajalište vlade.

Erjavec je kazao da za sada nema indicija da će Njemačka zatvoriti granice za izbjeglice i migrante, što bi onda dovelo do domino efekta i u drugim zemljama na potencijalnom migrantskom koridoru preko Slovenije te da je zato upitno hoće li takav scenarij, u kojemu bi onda i Slovenija morala djelovati, uopće biti aktualan.
Prema Erjavčevim riječima, nemoguće je zamisliti situaciju u kojoj bi se u Sloveniji našlo 150.000 izbjeglica, kako se to događalo u Srbiji.


 O mogućem drugom izbjegličkom valu u utorak je bilo riječi i na vijeću za nacionalnu obranu koji je sazvao premijer Miro Cerar, a zaključeno je da se nastavi s pripremama na eventualni dolazak većeg broja izbjeglica i migranata u Sloveniju koji bi bili samo u tranzitu, zbog čega je sagrađen izbjeglički kamp u Šentilju, uz granicu s Austrijom. Prema priopćenju vlade, računa se da bi u slučaju takvog scenarija kroz Sloveniju dnevno moglo prolaziti od 4.500 do 8.000 migranata, a Slovenija će se na razini EU-a zauzeti da se prema izbjeglicama postupa humano, ali uz pridržavanje europske regulative i uz dugoročno rješenje migrantskog problema u zemljama iz kojih oni dolaze.

Bivši slovenski premijer Janez Janša je u razgovoru za velenjsku lokalnu televiziju VTV rekao kako je prvi izbjeglički val kroz Sloveniju krajem listopada pokazao da država nije bila spremna na takvu situaciju. Upozorio je da bi masovni dolazak potencijalnih migranata i izbjeglica iz Bliskog istoka i Afrike u EU-u mogao dovesti do “kaotične” situacije koju Europa treba spriječiti i donijeti jedinstveno stajalište o pitanju izbjeglica i migranata.

Janša je kritike koji se u Europi pojavljuju na račun mađarskog prenmijera Viktora Orbana nazvao neopravdanima, ali je ocijenio da je Mađarska neke svoje postupke u vezi s izbjegličkom krizom “pogrešno iskomunicirala”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.