Foto: Guliver/ REUTERS/Stevo Vasiljevic

DRITANU SE DOBRO NE PIŠE! Žestoka svađa u Crnoj Gori zbog SPC-a: Prosrpska struja forsira, Crnogorci ne daju na CPC

Autor: L.B.

Nije prošlo niti stotinu dana od formiranja manjinske crnogorske vlade, a ona bi već mogla pasti.

Očekivano, kamen spoticanja ponovno je Srpska pravoslavna crkva (SPC), odnosno potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC-a o međusobnim pravima i obvezama.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da je odnos SPC-a i Crne Gore doveo do političke krize i odlaska s vlasti, nakon 30 godina, procrnogorske stranke DPS predsjednika Mila Đukanovića, pa se već nagađa da bi mogla presuditi i premijeru Dritanu Abazoviću, piše Jutarnji.

Žestoka svađa oko ugovora

Naime, ministri u Vladi žestoko su se posvađali oko tog sporazuma, koji nije potpisao ni bivši premijer Zdravko Krivokapić, a za sada se o Ugovoru nisu izjasnili ni iz SPC-a, odnosno još nije usuglašen.

Iz prosrpske Socijalističke narodne partije forsiraju da se potpiše što prije, a iz crnogorskog SDP-a, pak, traže da se onda sličan sporazum potpiše i s Crnogorskom pravoslavnom crkvom, koju SPC ne priznaje.

Iz SNP-a kažu kako ugovore treba potpisati s “kanonskim crkvama”, a iz SDP-a, pak, poručuju kako ne treba žuriti s Ugovorom jer ne smije važniji prioritet vlade biti ugovor sa SPC-om od “puta u EU”, jer bi to potpuno obesmislilo ideju manjinske vlade.

Zato se po Podgorici sve češće priča kako bi u rujnu moglo doći do prijevremenih izbora.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.