Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Drama u Srbiji nakon velikog poteza za Kosovo: ‘Ma ovo je dan srama’

Autor: B. D.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) u srijedu (17. travnja) je preporučila ulazak Kosova u tu međunarodnu europsku organizaciju koja promovira ljudska prava. Izvješće grčke zastupnice Dore Bakovannis, koje je oduševilo Kosovare i razbjesnilo Srbe, prihvaćeno je dvotrećinskom većinom sa 131 zastupnikom za, 29 zastupnika protiv i 11 suzdržanih.

Sad je red na Odboru ministara Vijeća Europe koje dvotrećinskom većinom donosi konačnu odluku oko kandidature Kosova. Sastanak na kojem će odlučivati o tome očekuje se 16. i 17. svibnja u Strasbourgu.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija čiji je cilj održavanje ljudskih prava, demokracije i vladavine prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a sad ima 46 država članica. Glavno tijelo organizacije okuplja ministre vanjskih poslova država članica. Ova organizacija nije isto što i Vijeće Europske unije, koje je tijelo unutar sastava Europske unije.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dačić: ‘Ovo je dan srama‘

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić komentirao je odluku parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Rekao je da je to bio “dan srama u Parlamentarnoj skupštini vijeća Europe”, te je dodao je “prvi puta u povijesti preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uvjete u području ljudskih prava i sloboda”.

U pisanoj izjavi je istaknuo da “Priština već 11 godina odbija formirati Zajednicu srpskih općina” i nad srpskim narodom “provodi politiku terora i etničkog čišćenja”. “Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika potkopali su temelje i Vijeća Europe i međunarodnog pravnog poretka”, zaključio je Dačić.

Kosovski dužnosnici zadovoljni su napretkom njihove kandidature. “Odličan dan za Kosovo. Ovo je službena podrška uspjehu naše zemlje kada je riječ o ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava i još jedan korak bliže punopravnom članstvu u Vijeću Europe”, nakon glasanja u PACE-u na X-u je napisao kosovski premijer Albin Kurti.
Još je upitno hoće li se o tome odlučivati u svibnju

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani drži da se u debati “čuo glas Europljana”. Osmani, kao i premijer Kurti vjeruje da je “pred Kosovom samo još jedan korak do punopravnog članstva”. Radio Slobodna Europa (RFE) objavio je da u diplomatskim krugovima još nije tako sigurno da će pristupanje Kosova organizaciji biti na dnevnom redu sastanka Odbora ministara u svibnju.

Bakoyannis je u izvješću ocijenila da je pitanje uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom u Kosovu pitanje unutrašnje nadležnosti Kosova i da ono nema veze s prijemom u Vijeće Europe. Istovremeno postoji mogućnost da SAD, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija, koje inače podržavaju Kosovo, odgode njegov prijem iz tog razloga, jer ne žele probleme sa Srbijom.

Bakoyannis je zaključila da je Kosovo, “bez obzira na neke nedostatke”, funkcionalna demokracija i ispunjava uvjete za prijem, te da su i pravnici također potvrdili stajalište da Kosovo ispunjava temeljne uvjete za članstvo.

Podrška postoji na papiru, ali u stvarnosti su stalne napetosti

U veljači prošle godine Srbija i Kosovo prihvatile su “europski plan za Kosovo” koji podržava i SAD. Mjesec dana nakon toga u Ohridu je potpisan i aneks tog plana. Usprkos potpisivanju sporazuma izbijaju stalne napetosti jer Priština inzistira na priznanju koje Srbija nikako ne želi obznaniti.

Vučić podemonio pred novinarima nakon pitanja o Srebrenici: ‘Kao i ona priča sa snajperom’

Beograd i Priština 2013. godine u Bruxellesu su potpisale sporazum o normalizaciji odnosa, ali odnosi su i dalje napeti i redovno padaju teške optužbe. Srbija je članica Vijeća Europe tako da u donošenju odluke glas ima i ministar Dačić.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.