fbpx

Drago Plečko: Drekavac je mitska izmišljotina iz zabiti

Autor: Petra Rajković

Svaki kraj ima svoje legende ili čudnovatu životinju karakterističnu za svoje područje. Ako se radi o dugovječnom mitu, svako malo će se pojaviti netko tko će ga osvježiti. Također, priče o zvijerima mogu krenuti spontano. Netko vidi neku čudnu životinju i onda krenu priče, istaknuo je Plečko.

Drekavac, biće iz mitologije južnih Slavena posljednjih dana je zadao glavobolje mještanima zabačenih sela općine Drvar na jugozapadu Bosne, ali i zaposlilo policajce koji su u potrazi za nepoznatom zvijeri koja se u noći glasa zastrašujućim glasovima sličnima plaču djeteta obišla rubne dijelove općine.

Svaka obitelj, osim što će uvjerljivo ispričati mitološku priču o čudnom biću, vjerojatno će dva puta zaključati vrata kuće i razmisliti hoće li svoje dijete ujutro poslati u školu. Sve je dio tipično za male zabačene sredine koje su prošarane višedesetljetnim tradicijama – pričama o mitskim bićima koje oživljavaju svako toliko vremena, potvrdio nam je mr. Dragao Plečko, najistaknutiji hrvatski alternativac.

– Svaki kraj ima svoje legende ili čudnovatu životinju karakterističnu za svoje područje. Ako se radi o dugovječnom mitu, svako malo će se pojaviti netko tko će ga osvježiti. Također, priče o zvijerima mogu krenuti spontano. Netko vidi neku čudnu životinju i onda krenu priče – rekao nam Plečko.


Međutim, za potvrdu postojanja takvih mitskih bića nedostaju određeni artefakti. Primjerice, druga je stvar kada se radi o Jetiju, naglasio je Plečko, te dodao da o njegovom eventualnom postojanju mogu ukazivati mutne fotografije, pronađeni otisci i zvukovi koji su čuli istraživači.

– O izrazito mitskoj naravi takvih neobičnih životinja svjedoči i istraživanje Amerikanaca koji su pokušali pronaći bića iz mitologije pomoću visokorazvijene tehnološke opreme. Nakon svih napora, nijedno legendarno biće nije bilo pronađeno – istaknuo je Plečko.

Mamac za turističku sezonu?

Zapravo, smatra najpoznatiji hrvatski alternativac, u takva mitska bića stanovnici kraja za koje je ono karakteristično obično ne vjeruju. Predaje o takvim bićima mogu stajati i u službi svojevrsnog mamca za turističku sezonu.

– Postoji legenda o velikom crvu dugom 60 cm koji živi u austrijskim Alpama, međutim, nitko od tamošnje žitelji ne vjeruje da on postoji. Također, dok sam boravio u Oregonu, upoznao sam stanovnike od kojih nitko ne vjeruje da Sasquatch postoji, već vjeruju i da su dokazi o njegovom eventualnom postojanju trikovi njihovih prijatelja. Nitko i na Himalaji nije uvjeren da mitska životinja postoji – naveo je Plečko.

Naposljetku, ispričao je Plečko, samo se za jednu životinju ispostavilo da se ne radi o mitskoj predaji. Radi se o pilacinu, jednoj vrsti prugastog psa s velikim čeljustima koji obitava na Tasmaniji.
– Nakon dugog niza godina osporavanja legendi, pilacin je uhvaćen, a posljednji primjerak je uginuo 1936. u zoološkom vrtu u Tasmaniji kamo su ga smjestili. Ostale priče, moglo bi se reći, plod su mašte stanovnika u zabačenim krajevima – zaključio je Plečko.


Policija u BiH u lovu na čudovište
Autor:Petra Rajković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.