Foto: Tom Dubravec / CROPIX

DODIK ZAZIVA RASPAD BiH: Rastrančirao Dayton i pojasnio zašto su Srbi i Hrvati gubitnici sporazuma

Autor: Dnevno

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je ustvrdio kako je država u čijem je vrhu vlasti na “nepovratnom putu raspada”, a parlament Republike Srpske je istodobno pozvao da poduzme sve mjere kako bi se taj entitet ojačao kao država koja ima pravo na svoju samostalnost.

“Današnja BiH je na nepovratnom putu raspada”, kazao je Dodik govoreći više od sata na sjednici Narodne skupštine RS, sazvanoj na zahtjev vladajuće većine kako bi se na njoj raspravljalo o točki dnevnog reda koja je dobila naziv “neustavna transformacija daytonske strukture BiH”.

Rasprava, koja je na kraju poslužila samo za unutarnje političke obračune, Dodiku je poslužila da istupi kao uvodničar i u dugoj tiradi razmatra političko-povijesna pitanja s temeljnom nakanom promicanja Republike Srpske kao države.

Dodik tvrdi kako su sve slabosti današnje BiH rezultat intervencije predstavnika međunarodne zajednice i promjena Daytonskog sporazuma. Isto tako, tvrdi kako RS i Srbi u BiH ništa nisu dobili reformama provedenim u godinama nakon Daytona, čiji je cilj bio jačati državnost BiH.

Po njegovim riječima, od toga bolje nisu živjeli ni Hrvati niti Bošnjaci, nego samo stranci koji su nametali reforme, a sve je to učinjeno, tvrdi Dodik, samo kako bi Bošnjaci u miru dobili ono što nisu uspjeli ostvariti u ratu.

BiH je ponovo označio kao “državnu zajednicu”, uz konstataciju kako ona može biti samo ono što se dogovore dva entiteta, dok je Republiku Srpsku nazvao “državom srpskog naroda i ostalih koji u njoj žive”, ignorirajući činjenicu kako Ustav RS govori o entitetu unutar BiH u kojemu su ravnopravni konstitutivni narodi Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

“Nemamo pravo odustati od naše državnosti i samostalnosti”, kazao je Dodik. Pozvao je zastupnike u parlamentu RS da izglasaju zaključak kojim će se odbaciti sve dosadašnje odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice i okončati razdoblje “bespravnih bonskih ovlasti” koje visokim predstavnicima daju mogućnost nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika.

Dodik je izrijekom naveo potrebu da se RS-u vrati pravo na vojsku, carine i obavještajnu agenciju te da se ishodi ukidanje Suda i Tužiteljstva BiH s obrazloženjem da državna pravosudna tijela progone tvrtke u RS-u pa one stoga ne mogu uspješno poslovati zbog čega je i entitetsko gospodarstvo u lošem stanju.

“Došlo je vrijeme da se o tome raspravlja i odlučuje i da se u predstojećem razdoblju osigura vraćanje na daytonski ustroj BiH”, kazao je Dodik.

Iako je još od 2017. pod sankcijama američke administracije, Dodik jedinu svijetlu točku u međunarodnoj zajednici, uz Rusiju, vidi u sadašnjem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, jer smatra kako baš on ima razumijevanja za separatističku politiku koju vodi RS. Pozvao se pritom na njegovu izjavu kako “ozbiljni lideri trebaju voditi računa samo o interesima svog naroda.”

Lider oporbe i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, koji je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Dodiku je poručio kako je on već četrnaest godina na vlasti, a niti jednom riječju nije priznao svoj dio odgovornosti za stanje koje smatra problematičnim. Optužio je Dodika da “ne želi zajednički stav u Republici Srpskoj, što se vidi i iz materijala za posebnu sjednicu Narodne skupštine”, koji je nazvao “gomilom laži i paušalnih ocjena.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.