fbpx
Foto: Darko Tomas / CROPIX

DODIK U STRAHU, ‘UVUKAO SE U MIŠJU RUPU’: ‘Potpuno se umirio. Boji se što će biti ako ne bude radio kako drugi sviraju’

Autor: L.B.

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i počasni predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić, ocijenio je kako se lider SNSD-a Milorad Dodik “sakrio u mišju rupu” iz straha od novih sankcija.

Kao argument za svoju tvrdnju naveo je obraćanje predsjedavajućeg državnog predsjedištva Šefika Džaferovića na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koje je Dodik, kako je istaknuo Ivanić, mogao spriječiti da je zaista htio.

Po pitanju mogućeg raskola u opoziciji u entitetu RS, Ivanić kaže:


Raskol u RS?

“Mislim da će SDS (nakon PDP-a) vrlo brzo izaći sa svojim kandidatom i to za Predsjedništvo BiH. PDP i SDS su dugo u opziciji. Što se tiče njihovih odnosa – tu zaista nema nikakvih problema. Smatramo da je prirodno da ove dvije partije daju kandidate za glavne funkcije (člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS). Ako druge stranke iz opozicije izađu sa svojim kandidatima objektivno je to podrška vladajućima. Na DNS su je donese odluku. Mislim da je sve osim podrške opoziciji dobitak za vladajuće.”

Međutim, i pitanje financiranja izbora je ovih dana u fokusu javnosti. Naime, HDZ BiH je bio protiv, a SNSD je bio za da se ova točka nađe na dnevnom redu sjednice VM BiH.

Džaferović i Komšić prevode Dodika žednog preko vode

“Sve ovo oko budžeta i sredstava za financiranje izbora je tragikomično. Imati telefonsku sjednicu nakon toliko vremena je neozbiljno. Zna se kad je trebalo pripremiti novac. Tegletija je rekao da je glasao zbog straha od sankcija i to govori koliko je SNSD principijelna sa svojim stavovima. Tu je vrlo jasna sugestija sa Dodikove strane. On u posljednje vrijeme govori da nikad nije pričao o secesiji, a svjedoci smo koliko je puta izbore dobivao na tu temu”, rekao je.

Nova promjena u politici Dodika doslovno je vidljiva na svemu. Činjenica je da se BiH pridružila sankcijama Rusiji, a da on nije napravio niti jedan potez da zaustavi to dovoljno govori. Svojima priča da je preglasan, a strancima govori kako je pustio. S druge strane, šuška se i da Džaferović i Komšić prevode Dodika žednog preko vode, da se ne snalazi u Predsjedništvu BiH.

‘Vjerojatno se boji’

“Vjerojatno ima i namjere, ali i nesposobnosti i neznanja. Da Dodik hoće – mogao je tražiti hitnu sjednicu Predsjedništva u vezi sa sankcijama Rusiji i ako je odluka loša mogao je pokrenuti vitalni nacionalni interes. Vjerojatno se boji”, rekao je pa dodao:

“Ja bih rekao da ima straha od novih mjera ako ne bude radio kako drugi sviraju. Ako to nije tako, evo pozivam ga da sazove sjednicu Predsjedništva i zatraži da bude točka o pridruživanju sankcijama Rusiji”, rekao je Ivanić.
Dodao je i da ne očekuje nove sankcije.

‘HDZ će zatezati’

“On se potpuno umirio. Ništa ne radi zbog čega bi Zapad bio nezadovoljan. Pušta drugu dvojicu članova Predsjedništva da rade što hoće, a on u RS glumi žrtvu. On se uvukao u mišju rupu. Vidimo i njegovi savjetnici su prisutni na sastancima nevladinih organizacija koje promoviraju NATO”, naglasio je.

Rekao je i kako smatra da će HDZ zatezati, ali da nikada neće zatezati do točke pucanja te zato ne očekuje da će biti nekih posebnih sankcija.
“Mislim da je međunarodna zajednica navikla na HDZ-ovu priču o Izbornom zakonu. Ne vjerujem da će biti kažnjavanja”, zaključio je.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.