fbpx
Foto: Tomislav Bušljeta/ured predsjednika

DODIK JEDINI STAO U OBRANU MILANOVIĆA! Drži mu leđa i grmi: ‘Kakva je to drskost da neimenovano lice na odgovornost poziva šefa države garanta Daytona?’

Autor: L.B.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik oglasio se povodom odluke visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da uputi prosvjednu diplomatsku notu predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

“Kakva je to drskost da neimenovano lice, bez legitimiteta, na odgovornost poziva šefa države garanta sporazuma kojim je institucija visokog predstavnika uvedena u BiH.

Zoran Milanović je legalno izabran predsjednik Hrvatske i nije valjda da Schmidt misli da će ga ušutkati pismima”, rekao je Dodik.


‘Milanović u pravu kada osporava Schmidta’

Dodao je da je Hrvatska garant Dejtonskog sporazuma te da je zato Milanović aposlutno u pravu kada osporava legitimitet Schmidta.

“Previše je svjedoka njegovog nelegalnog dolaska da bi on toliko pisama uspio poslati. Ono što je ipak vrijedno u ovom slučaju jeste da je Christian Schmidt čuo za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik.

Schmidt ljubazno zamolio hrvatske vlasti da se suzdrže

Podsjetimo, Milanović je u nekoliko navrata rekao kako je Schmidt nelegalni predstavnik, jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda. U prosvjednoj noti Schmidt se referirao na Milanovićeve izjave i podsjetio da je Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma i Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnog rješenja, u kojem se definira i djelovanje visokog predstavnika.

“Ured Visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se suzdrže od iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu Visokog predstavnika”, piše Schmidt u prosvjednoj noti upućenoj hrvatskom veleposlanstvu u BiH.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.