foto: ilustracija/facebook

Dodik i njegovi parlamentarci nastavljaju sukob oko zastave

Autor: Hina

Šef kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac najavio je u utorak kako će pitanje postavljanja zastava Republike Srpske biti otvoreno u svim najvažnijim tijelima bosanskohercegovačke vlasti, najavivši tako eskalaciju sukoba što ih je započeo njegov stranački šef Milorad Dodik.

Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, uporno inzistira da se entitetska zastava ističe u sjedištu Predsjedništva BiH iako to ne dopušta ni zakon o zastavi BiH niti poslovnik o radu državnog vrha.

“Smatram da u svim tijelima vlasti treba biti vidljiva zastava RS”, kazao je Košarac kako ga citira portal Klix.

Pojasnio je kako će srpski član kolegija Zastupničkog doma Nebojša Radmanović vrlo brzo problematizirati to pitanje i zatražiti da se zastava RS postavi u sjedištu državnog parlamenta.

Kako u SNSD-u drže da će njihov kandidat Zoran Tegeltija postati novim predsjedateljem Vijeća ministara BiH, Košarac je kazao kako je uvjeren da će se stoga mjesto za zastavu RS naći i u službenim prostorima državne vlade.

Košarac je kako argumentaciju za takav zahtjev naveo tvrdnju da je BiH “sastavljena” od dva entiteta i tri konstitutivna naroda pa je iz toga, po njegovu sudu, zastava RS legitimna na cijelom prostoru BiH “jer ne vrijeđa nikoga”.

Prema ustavu RS u tom su entitetu konstitutivni narodi Bošnjaci, Srbi i Hrvati no njegova je službena zastava trobojka u rasporedu crveno, plavo, bijelo koja predstavlja isključivo srpsko znakovlje.




Milorad Dodik je kao predsjedatelj Predsjedništva BiH prouzročio dva diplomatska incidenta kada je samovoljno naložio unošenje zastave RS u zgradu državnog vrha u Sarajevu i njenu uporabu tijekom ceremonije primanja vjerodajnica veleposlanika Srbije.

Potom je prošlog tjedna demonstrativno napustio sastanak s velikom skupinom diplomata država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) jer u dvorani u kojoj je on održavan nije bilo zastave RS.

Prva sjednica Predsjedništva BiH u sazivu koji čine Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović trebala bi biti održana u srijedu no Dodik je najavio kako neće doći u sjedište Predsjedništva BiH ukoliko u dvorani za sjednice ne bude zastave RS, odnosno kako će u tom slučaju sudjelovati video vezom.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.