Dodik: Ako ne bude hrvatskog entiteta, BiH će se raspasti

Autor: K.K./Hina

U dokumentu objavljenom na Dodikovoj službenoj internetskoj stranici, u kojemu se analizira aneks IV Daytonskog sporazuma, što je Ustav BiH, ističe se da je ključno pitanje rješenja pitanja Hrvata, koji su pod bošnjačkom majorizacijom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je u srijedu povodom obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma na preustroj Bosne i Hercegovine s tri nacionalna entiteta, od kojih bi jedan bio većinski hrvatski, ističući da će u protivnom ta država ići k svome raspadu.

U dokumentu objavljenom na Dodikovoj službenoj internetskoj stranici, u kojemu se analizira aneks IV Daytonskog sporazuma, što je Ustav BiH, ističe se da je ključno pitanje rješenja pitanja Hrvata, koji su pod bošnjačkom majorizacijom.

– Optimalno bi bilo da BiH bude cijela iz tri dijela. To bi trebao biti i interes i SAD koji je inicijator, kreator i sudionik u provođenju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Time bi međunarodni ugovor mogao o(p)stati kao jedan od najvećih uspjeha američke vanjske politike. Ako se ne prevlada troetnička teritorijalna struktura kao realno rješenje, ostaje agonija raspadanja, sve dok jednog dana ne bude konstatirano da BiH više i ne postoji – navodi se u dokumentu predsjednika RS-a objavljenom u povodu 15. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Po tim navodima potrebno je napraviti rekonstrukciju hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH s uspostavom hrvatske teritorijalne jedinice. Na taj bi se način stvorili ‘uvjeti za BiH kao konfederaciju, s nadležnostima koje su utvrđene Daytonskim sporazumom za zajednička tijela’, tvrdi Dodig.

– Drugi put je njezin raspad, opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uvjetima da prethodno ne bude riješeno hrvatsko pitanje – dodaje se.

Dodik dodaje da rješenje za opstanak Bosne i Hercegovine predstavlja rješavanje položaja hrvatskog naroda.

– To je prethodno pitanje u odnosu na Daytonski sporazum, koje nije riješio Washingtonski sporazum. Hrvatski narod bez institucionalne zaštite svojih kolektivnih prava u okviru Federacije BiH kao entiteta bošnjačkog i hrvatskog naroda, nije čimbenik ni partner za ustavne promjene na razini BiH – navodi se u dokumentu.




Pri tome se snažo kritizira bošnjačka politika u BiH koju se optužuje za majorizaciju nad Hrvatima i Srbima.

– Dvostruki izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH, koji je biran bošnjačkim glasovima, pokazuje pravu bošnjačku politiku. To je najbolji primjer ‘paklene naprave’ podmetnute protiv Daytonskog sporazuma – navodi se u dokumentu predsjednika RS-a.

U njemu se navode i brojne optužbe na račun međunarodne zajednice u BiH kao i tvrdnja da je Zagreb dugo vremena manipulirao Hrvatima u BiH.




Autor:K.K./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.