DIPLOMATSKO PUTOVANJE: Shinzo Abe predstavio inicijativu za suradnju sa zapadnim Balkanom | Dnevno.hr
Wikimedia

DIPLOMATSKO PUTOVANJE: Shinzo Abe predstavio inicijativu za suradnju sa zapadnim Balkanom

Autor: Hina

'Možete naći kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu koju je teško naći u Europi', poručio je Vučić japanskim gospodarstvenicima

Japanski premijer Shinzo Abe predložio je u ponedjeljak u razgovoru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem suradnju sa zapadnim Balkanom i podupro zemlje regije na putu u Europsku uniju.

“Japan snažno podržava Srbiju i zemlje zapadnog Balkana koje žele postati članicama EU-a”, rekao je Abe na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije sastanka s Vučićem, te poručio kako Japan želi aktivno pomoći reformski proces u Srbiji.

Abe, koji je danas popodne doputovao u dvodnevni službeni posjet Beogradu, rekao je da Vučić podupire njegovu inicijativu za suradnju sa zapadnim Balkanom.

Japanski premijer uvjeren je da će dvije zemlje “ojačati odnose u ekonomskim, političkim, kulturnim, ljudskim i svim ostalim sferama”, ocijenivši da Srbija ima iznimno važnu ulogu u odnosima u regiji.

“Srbija je ključna za stabilnost zapadnog Balkana koji se nalazi na ključnoj poziciji u geopolitičkom smislu”, rekao je Abe, rekavši kako je Srbija upravo zato važna i za Japan.
Abe je ocijenio da japanske tvrtke pokazuju “sve veće zanimanje za Srbiju”, podsjetivši da je nedavno u Srbiji organiziran posjet japanske poslovne alijanse.

“Nadam se da će ovaj posjet biti plodonosan”, rekao je Abe.

Vučić je razgovore s visokim gostom iz Japana ocijenio “otvorenim, konstruktivnim i prijateljskim”, navodeći da je bilo riječi o “svim ključnim političkim pitanjima, na globalnoj političkoj sceni”, a “najviše o bilateralnim, naročito ekonomskim odnosima”.

Vučić kaže kako je srpsko-japanska trgovinska razmjena mala, ali “otvara veće prostore za napredak u budućnosti”, o čemu se suglasio i Abe.

Vučić je japanskim gospodarstvenicima poručio da u Srbiji “mogu naći kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu koju je teško naći u Europi” i sugerirao kako Srbija ima mogućnosti ponuditi ulagačima i značajne subvencije i poticaje.

Srbijanski predsjednik je s premijerkom Anom Brnabić, kako kaže, “predstavnicima veoma značajnih 16 japanskih kompanija uputio poziv i rekao da je Srbija najbolje mjesto za investiranje u Europi”.

Vučić je uvjeren da će i srpski gospodarstvenici “uspjeti pronaći svoje mjesto na vrlo teškom i zahtjevnom japanskom tržištu”.

Premijerka Brnabić ocijenila je da su odnosi Srbije i Japana “u usponu”, te da će ih posjet japanskog izaslanstva Beogradu “dodatno ojačati”.

Plenarni sastanak gospodarstvenika Srbije i Japana Brnabić vidi kao “poticaj daljnjoj ekonomskoj suradnji”.

“Nadam se da ćemo unaprijediti trgovinsku razmjenu i priljev investicija. Od vaših gospodarstvenika želimo učiti o poslovnoj etici i menadžmentu, strpljenju, poštovanju starijih i tradiciji”, rekla je premijerka Srbije.

Predsjednik Gospodarske komore Srbije Marko Čadež rekao je da su gostima iz Japana predstavljeni izvozni potencijali i uvjeti u gospodarstvu Srbije koju vidi kao “potencijalnog partnera Japana jer je otvorena i stabilna zemlja”.

Srbija i Japan potpisali su danas Sporazum o uspostavljanju japanskog volonterskog programa za suradnju u inozemstvu koji će omogućiti da eksperti iz Japana pomažu razvoj lokalnih samouprava u Srbiji u oblasti obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta i zaštite okoliša.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.