Foto: Screenshot/Twitter

DILJEM BEOGRADA OSVANUO ODGOVOR NA MURAL RATKU MLADIĆU! Izašao i proglas: Evo što traže od Aleksandra Vučića i Ane Brnabić!

Autor: Dnevno

Na više lokacija u Beogradu, u naseljima Dorćol, Vračar i Savski venac, nepoznati autori iscrtali su u noći s petka na subotu grafite Cvijeta Srebrenice.

Naime, sve se događa uslijed skandala koji je izbio nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije zabranilo skup aktivistima koji su 9. studenog na Dan borbe protiv fašizma željeli ukloniti mural haškom osuđeniku za ratne zločine u BiH Ratku Mladiću, zabranu opravdajući sigurnosnim rizicima takvog skupa.

To je potaknulo tenzije i prosvjede, a policija je privela aktiviste koji su mural gađali jajima.

‘S gnušanjem odbacujemo državnu politiku glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida’

Više stranih diplomata, zastupnika europskog parlamenta, uključujući i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Giaufreta poručili su u reakcijama da se mural osuđeniku za ratne zločine ne može i ne smije institucionalno štititi.

Međutim, grafiti koji su u Beogradu osvanuli u subotu ujutro sastoje se od cvijeta u bijeloj i zelenoj boji, i natpisa PAMTIMO u bijeloj boji.

Foto: Screenshot/Twitter

“Mi, građani i građanke Beograda pamtimo 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. S gnušanjem odbacujemo službenu državnu politiku glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida.

Traže od Vučića i Brnabić da priznaju genocid

Tražimo od predsjednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da priznaju genocid, povedu institucije republike u smjeru preuzimanja odgovornosti i poklone se žrtvama. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica! Smrt fašizmu!”, stoji u proglasu koji su u subotu ujutro poslali medijima.




Foto: Screenshot/Twitter

Naveli su i kako su sve njihove fotografije slobodne za preuzimanje i dijeljenje, te da ukoliko netko želi sam fotografirati neki od grafita, može se obratiti na mail [email protected] i dobit će adresu, uz napomenu da uz fotografiju ne objavljuje točnu lokaciju.

Podsjetimo, Cvijet Srebrenice ili cvijet “Sjećanje” neslužbeni je simbol genocida u Srebrenici koji se dogodio za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine. Cvijet su osmislile žene iz udruženja “Gračaničko keranje” iz Gračanice, a prvi put je javnosti predstavljen 1. srpnja 2011. godine. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simboliziraju 11. srpnja 1995. godine.

Foto: Screenshot/Twitter




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.