Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

DEČKO KOJI IZLUĐUJE DODIKA: Milorad ga godinama ne može smisliti

Autor: Iva Međugorac

Lokalni izbori koji su održani u susjednoj Bosni i Hercegovini iznijedrili su velika iznenađenja, a brojni gradovi promijenili su vlast, čime su stranke koje su godinama vladale u svojim sredinama poražena.

Dijelom je do toga došlo radi promjene strukture glasača usred pandemije koronavirusa, koja je onemogućila izlazak starijeg građanstva na birališta, a drugim dijelom radi zasićenosti glasača istom politikom, u svakom slučaju novi kandidati u BiH doveli su do značajnih promjena, pričemu je najbolniji udarac pretrpio SDA Bakira Izetbegovića, koji je nakon dva desetljeća izgubio Sarajevo, ali i SNSD Milorada Dodika koji je izgubio najveći grad u RS-u Banja Luku.

Pokunjeni Izbetbegović poraz je teško priznao, no Dodik se s njime po svemu sudeći još teže nosi pa je odgovornost za gubitak izbora odlučio prebaciti na Banjalučane koji prema njemu nisu bili korektni prema dosadašnjem gradonačelniku, i njegovom stranačkom kolegi koji je za taj grad puno napravio.

Da na praznoj retorici ne misli stati osebujni Dodik dao je do znanja dan nakon izbornog debakla, na konferenciji za tisak građanima Banja Luke zaprijetio je sankcijama, najavljujući im uskratu plina, ali i uskratu svakog drugog oblika pomoći kojega ovaj grad dobiva od Republike Srpske. Upućeni svjedoče kako je Dodika posebno pogodilo što ga je pobjedio ‘klinac’ od 27 godina Draško Stanivuković s kojim ovaj godinama ne uspjeva pronaći zajednički jezik.

Novi gradonačelnik Stanivuković u političkim vodama pliva cijelo jedno desetljeće. S navršenih 18 godina ušao je u politiku i u njoj ostavio prilično konkretan trag. Uz to što je danas najmlađi gradonačelnik Banja Luke u povijesti, ovaj je mladić bio najmlađi zastupnik u gradskoj skupštini te najmlađi zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a. Bio je i kandidat za Narodnu skupštinu te je te 2018. godine osvojio najviše glasova, već je tada obećavao kako će preuzeti Banja Luku, i taj plan je uspio realizirati. Onaj dio Stanivukovićeva plana koji još više muči Dodika jesu njegove najave o predsjedanju RS-om, koje najavljuje kao svoje dugoročne planove.

Za te dugoročne, ali i za ove kratkoročne planove mladi gradonačelnik ima potporu Partije demokratskog progresa, koju je na ovim posljednjim lokalnim izborima podupirala Srpska demokratska stranka, Stanivuković je u Banja Luci poznat po tome što je podupirao prosvjednike koji su tražili pravdu za Davida, osim toga organizirao je prosvjede protiv nabave luksuznih vozila u vladi RS-a, te prosvjede protiv povećanja posebnih poreza na goriva, a stao je i uz prosvjede majki i rodilja.

Svoje je djelovanje bazirao i na udruzi Budi DRUGačiji, a osim toga njegova biografija intrigantna je i utoliko što se protivi ulasku RS u NATO. Bosanskohercegovački mediji Stanivukovića predstavkjaju kao mladića iz imućne banjalučke obitelji, dok ga je srbijanski Blic predstavio kao bogataša kojega su zavoljeli siromašni, bez obzira na političke protivnike koji su ga karakterizirali kao bogataša bez formalnog obrazovanja, aludirajući na Ekonomski fakultet kojega je upisao, no ne i završio. Tajna njegova uspjeha na banjalučkim izborima prema mnogima leži u osebujnoj kampanji koju je prije svega usmjerio na mlade ljude, ali i na društvene mreže, na kojima se doduše jedne prigode javnosti uspio zamjeriti objavljujući sliku s četničkim barjakom s lubanjom kakvu su koristili četnici u Drugom svjetskom ratu. Zbog prozivki na račun Mile Đukovovića protjeran je iz Crne Gore jer je usvtvrdio kako je svjedočio kršenjima ljudskih i građanskih prava od strane njegova režima.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.