Čović: Nude mi položaj predsjedatelja Vijeća ministara BiH

Autor: hina

- Ako to prihvatim onda moram raditi 24 sata i zato tražim potporu svih. Kada je u pitanju uspostava državne vlasti, obećao sam da ću učiniti sve, izjavio je Čović koji je zajedno s predsjednikom HDZ 1990. Božom Ljubićem čelnicima Socijaldemokratske partije (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) uputio poziv za zajednički sastanak u Mostaru 5. rujna.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako mu je iz krugova međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini ponuđeno da preuzme položaj predsjedatelja Vijeća ministara BiH u novom sazivu pod uvjetom da osigura postizanje dogovora čelnika drugih ključnih političkih stranaka o raspodjeli ostalih ministarskih mjesta.

U izjavi koju u subotu prenosi sarajevski ‘Dnevni avaz’ Čović tvrdi kako je iz međunarodnih krugova koje nije želio imenovati u proteklih mjeseca dana dva puta dobio takvu ponudu.

Čović do sada nije slovio kao kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara BiH jer je još uvijek na snazi zabrana obnašanja dužnosti u izvršnoj vlasti koju mu je izrekao Visoki predstavnik za BiH kada ga je smjenio s mjesta člana Predsjedništva BiH zbog činjenice da je protiv njega bila podignuta pravomoćna optužnica u slučaju navodne carinske prijevare.

– Ako to prihvatim onda moram raditi 24 sata i zato tražim potporu svih. Kada je u pitanju uspostava državne vlasti, obećao sam da ću učiniti sve, izjavio je Čović koji je zajedno s predsjednikom HDZ 1990. Božom Ljubićem čelnicima Socijaldemokratske partije (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) uputio poziv za zajednički sastanak u Mostaru 5. rujna.

Čović je istaknuo kako još nije siguran u konačni dogovor iako bi svi željeli pronaći izlaz iz stanja u kojemu je BiH već gotovo jedanaest mjeseci bez stvarne vlasti.

Pojasnio je kako u takvoj situaciji pokušava stvoriti prijateljsko ozračje kakvoga nije bilo proteklih mjeseci.

Uz položaj predsjedatelja Vijeća ministara ključni problem i dalje je mjesto ministra vanjskih poslova koje za svoje stranačke kandidate traže i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.