fbpx

Countryman: Razočarani smo neuspjehom svih političkih stranaka u BiH

Autor: hina

Međutim, Thomas Countryman, zamjenik pomoćnika američke državne tajnice pojasnio je kako su i SAD i druge države na stajalištu da se međunarodna zajednica za sada ne treba miješati u pregovarački proces.

Američka administracija razočarana je činjenicom da čelnici političkih stranaka u Bosni i Hercegovini ni devet mjeseci nakon izbora nisu u stanju postići dogovor o uspostavi nove vlasti te se i dalje bave ciljevima koje je nemoguće ostvariti, izjavio je Thomas Countryman, zamjenik pomoćnika američke državne tajnice zadužen među ostalim i za područje jugoistočne Europe.

– Mislim da je ovo podjednak neuspjeh vodstava svih političkih stranaka – izjavio je Countryman u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

Countryman je ovog tjedna boravio u Sarajevu gdje je sudjelovao u radu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) a odvojeno je razgovarao i s liderima Socijaldemokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem no iz stoga nisu proistekli nikakvi konkretni učinci koji bi mogli doprinijeti bržoj uspostavi vlasti u BiH na državnoj razini.


Countryman je pojasnio kako su i SAD i druge države na stajalištu da se međunarodna zajednica za sada ne treba miješati u pregovarački proces. “Ako stranke pokažu dovoljno ozbiljnosti jdna prema drugoj da angažman visokog predstavnika (Valentina Inzka) može pomoći, mi ćemo to potaknuti i ohrabriti. No mi sada nismo u prilici vidjeti da stranke ozbiljno pregovaraju”, konstatirao je američki diplomat.

Dodao je kako osobno misli da je Slavo Kukić kojega je kao mandatara za sastav Vijeća ministara BiH predložila koalicija okupljena oko SDP i SDA “jako sposoban pojedinac” no njegovo kandidiranje je ispalo neozbiljno jer je bilo jasno da u parlamentu nema većine koja bi ga podržala.

Countryman je istaknuo kako je stajalište SAD da je vlast na razini Federacije BiH uspostavljena zakonito unatoč osporavanjima koja dolaze iz HDZ BiH i HDZ 1990. Komentirajući učestale provokativne istupke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Countryman je kazao da ne postoje argumenti kojima bi Dodik mogao dokazati da netko ugrožava RS pa stoga ne stoje ni brojne njegove izjave.

Upozorio je pri tom kako Dodikova retorika podsjeća na onu iz 90-ih godina prošlog stoljeća dodajući kako će svako takvo ponašanje biti “jasno osuđeno”.


SDP BiH i partneri očekuju da OHR riješi krizu vlasti u BiH

Hrvatski narodni sabor u BiH podupro Borjanu Krišto
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.