Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

CJENIK SMRTI: OVE BALKANCE ŽELE VIDJETI ISKLJUČIVO MRTVE! Cifre su vrtoglave, jako su im se zamjerili

Autor: L.B.

Balkanski kriminalni klanovi međusobno se često obračunaju, izravno ili neizravno, no u podzemlju je poznato i koliko se cijeni čija glava. Navodno je tako najskuplje ubojstvo Zorana Jakšića, Srbina koji je navodni vođa klana ‘Amerika’. Naime, suparnici su spremni za njegovu glavu platiti vrtoglavih 10 milijuna dolara.

No, na cijeni su i vođe crnogorskih klanova, takozvanih ‘kavčana’ i ‘škaljaraca’, osumnjičenih za cijeli niz ubojstava, kao i za šverc. Navodno je za najskupljeg izdvojeno gotovo milijun eura, piše srpski Kurir.


Zoran Jakšić

Na metu je došao prošle godine, kada je dok je bio u pritvoru, policiji navodno cinkao sedmoricu kriminalaca koji su surađivali s njegovim klanom ‘Amerika’. No, među njima je bio i najtraženiji peruanski bjegunac Miguel Angel Villanueva, koji je uhvaćen zahvaljujući Jakšiću. Zbog toga je, kako se piše, njegova glava ucijenjena za 10 milijuna dolara. Jakšić trenutačno služi kaznu od 25 godina zatvora u Peruu zbog šverca 800 kilograma kokaina.

Jovica Vukotić

Ovaj bjegunac koji je u kolovozu pobjegao iz Crne Gore vođa je ‘škaljarskog’ klana. Jovica Vukotić nalazi se na međunarodnoj tjeralici, a za njegovu je likvidaciju suprotstavljeni ‘kavački klan’ spreman izdvojiti 900.000 eura. Kada je Vukotić bio u Centralnom zatvoru u prosincu 2019, njegovu zaručnicu su na putu do zatvora zaustavila tri lažna policajca s namjerom da u hranu koju je nosila za njega stave cijanid. Pokušaj je propao jer je ona tek trebala otići do restorana. U listopadu prošle godine, Nikšićanin Petar Mujović pratio ga je do policijske stanice, gdje je išao na saslušanje, no tamo ga je razoružao Jovičin tjelohranitelj i uzeo mu pištolj CZ-75.

Velja Nevolja

Za glavu vođe srpskog ogranka ‘kavčana’, Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, koji se trenutačno nalazi u pritvoru u Centralnom zatvoru, pripadnici, ‘škaljarskog’ klana” spremni su platiti 700.000 eura. Već su Nevolju i njegovog najbližeg suradnika Marka Miljkovića pokušali likvidirati na aerodromu u Tivtu, no policija je uhitila trojicu plaćenika. U tom istom planu za smrt Marka Miljkovića bio je spreman kofer s 300.000 eura. Šef grupe za ove dvije likvidacije bio je pripadnik “škaljaraca” Janko Vukadinović, koji je na robiji u Spužu. On je kasnije, u srpnju, iz osvete poliven vrelim uljem. Napad su izveli ‘kavčani’ kroz otvor na vratima svoje ćelije.

Luka Bojović

Jedan od vođa ‘škaljaraca’, u Španjolskom zatvoru služi kaznu od 18 godina, a 2016. njegov najljući neprijatelj Slobodan Šaranović, koji je bio blizak Jakšićevom klanu ‘Amerika’, ponudio je 600.000 eura za atentat u zatvoru, ali je ubrzo nakon toga sam ubijen te nije uspio ostvariti plan.

Radoje Zvicer

U Južnu Ameriku je iz Crne Gore uspio pobjeći ovaj vođa ‘kavačkog’ klana Radoje Zvicer. Dogodilo se to ubrzo nakon 4. veljače kada su uhićeni njegovi najbliži suradnici Belivuk i Miljković. Zvicera su u svibnju prošle godine trojica ‘škaljaraca’ pogodili s pet metaka ispred njegovog stana u Ukrajini, a za taj napad bilo je pripremljeno 500.000 eura. On je preživio, a plaćeni ubojice su uhićeni.

Slobodan Kašćelan

Osnivač ‘kavačkog’ klana, mnogo puta je bio meta ‘škaljaraca’, no svaki je napad uspješno izbjegao. On je 22. siječnja i 2. veljače ove godine imao zakazana suđenja na kojima se morao pojaviti, pa su likvidatori tada planirali raznijeti ga bombom i zadati najveći udarac ‘kavčanima’. Njegova glava na cijeni je od pola milijuna eura.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.