Foto: Screenshot/Twitter

‘ČINI MI SE DA ĆE SRBIJA MORATI KRENUTI U DENACIFIKACIJU BALKANA!’ Skandalozna objava Vučićeva ‘funkcionera’, a prijeti i on: ‘Ne budu li htjeli sačuvati mir, Srbija će pobijediti’

Autor: Lucija Brailo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ovog vikenda kako “Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi s Kosovom, nego što je danas”. Međutim, nije sigurno da je ovo prvi put da je to rekao.

Potom je Vučić zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe s Kosova da sačuvaju mir.

“Ne budu li htjeli sačuvati mir, ja vam priopćavam – Srbija će pobijediti“, poručio je.

‘Aljbin Kurti kao mali Zelenski’ i napadi na Srbe

Vučić je kazao i da režim u Prištini pokušava iskoristiti raspoloženje u svijetu, igrajući na kartu „veliki Putin je naredio malom Putinu, pa će mali Zelenski u liku Aljbina Kurtija nekoga spašavati i boriti se protiv velikosrpskog hegemonizma“.

Istaknuo je i da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast registrirano 206 incidenata usmjerenih protiv Srba na Kosovu, i da ih je u sedam mjeseci ove godine više nego u cijeloj prošloj godini. Od toga je, kako tvrdi, bilo 35 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve i srpska groblja.

Nastavak je to Vučićeve epopeje u kojoj su on i Srbija žrtve koje svako malo netko napada, a on, eto, samo stremi ka tome da “sačuva mir” i pruži srpskom narodu ekonomsku stabilnost, dovodeći investitore.

‘Srbija i Hrvatska nikad nisu bile u gorim odnosima u modernoj povijesti’

Međutim, uloga vuka u janjećoj koži već je stara stvar, pa se tako samo unatrag godinu dana od Vučića moglo vidjeti niz upravo ovakvih situacija, koje neodoljivo podsjećaju na neke događaje iz dalje zajedničke prošlosti, ali i bliže.




Najrecentniji je provokacija s Jasenovcem, kada je predsjednik Srbije kukao kako ne može vjerovati da mu je zabranjen posjet, za koji se nije ni najavio, na koji je krenuo s hrpom svojih novinara, pa rekao Pupovcu, onako usput, da o tome obavijesti hrvatsku Vladu. Dogodilo se točno ono što je i znao da će se dogoditi – ulazak u Hrvatsku mu je na taj način zabranjen, budući nijedan državnik u drugu državu ne ulazi tako, već po unaprijed određenoj proceduri, a kamoli državnici zemalja s međusobnim napetim odnosima.

Uslijedile su potom reakcije šoka i nevjerice, od premijerke Srbije Ane Brnabić te Vučićevih ministara, koji su hrvatski potez nazivali sramotom, katastrofom, a ustvrdili su i tada kako “Srbija i Hrvatska nikad nisu bile u gorim odnosima u modernoj povijesti”, što je konkretno zaključila Brnabić.

Samo ga napadaju, spominjao ‘nacistička zlodjela’

Nakon toga, uslijedilo je divljanje srpskih medija, nazivanje hrvatske Vlade ustaškom i slične ocjene i pretjerivanja kakva nisu novost kad je riječ o srpskim medijima koje Vučić kreditira. Ponovno se propagandno stavljalo Srbiju u ulogu žrtve, pa je Vučić davao izjave u kojima je pozivao Srbe da ne ljetuju u Hrvatskoj i opet “bio žrtva” situacije koju je sam stvorio.




Tako je na otvaranju mosta preko Save prošlog utorka ustvrdio i da ga hrvatski mediji i danas napadaju:

“Svaki dan je tako. Razumijem ih. Neće to prestati. Ne traje to 7 ili 10 dana, to traje već godinu i pol dana, ali to nikoga ne zanima. Oni bi htjeli da svi Srbi pričaju samo o Dubrovniku i Rovinju, a onda se dogodio zli, odvratni Vučić koji je odlučio ne pričati samo o Dubrovniku i Rovinju, koji za razliku od onih koji mu sole pamet o patriotizmu, ne priča o slanom moru i morskim krastavcima i ježevima, nego o srpskim žrtvama i neće dozvoliti da nacistička zlodjela prođu kao da se nikad nisu dogodila.

Osobna kampanja mržnje protiv mene koja je očito orkestrirana iz vrha hrvatske vlade, nemam problem s tim, oni imaju template tekstove protiv mene, nemam problem s tim, o njihovim sposobnostima neću govoriti”, rekao je, među ostalim.

Ne zanima ga ide li sunce uz Malvaziju, već samo srpske žrtve

“Zamislite mene tako glupog, ludog, nikakvog iz onog vijeka, poslije toliko stotina godina stigao Hrvate po visini BDP-a, tako glup uspio osigurati suficiti u trgovini s Hrvatskom, kakvi bi rezultati bili da sam finiji. Ne zanima me ni teritorijalno more ni ide li sunce uz Malvaziju, nego žrtve srpskog naroda i da nitko ne gazi po njima. Nećemo dozvoliti reviziju povijesti, za mene je važnije pitanje što je tamo dočekano kao fantastično otkriće – svatko ima svoj posao.

Do 1991., dok smo imali zajedničku državu, gotovo svake godine kao dječaka roditelji su me vodili na more, od tada nisam bio i ne zanima me. Zanima me jedino Jasenovac, Jadovno, druga srpska stratišta, tako će biti do kraja mog života”, zaključio je Vučić.

Crna Gora i Dodik

Ista retorika – drugi subjekt, već je dobro ustaljena praksa srpske vanjske politike, pa na isti način djeluju diljem regije. Valja se podsjetiti i ustoličenja patrijarha Joanikija u crnogorskom duhovnom središtu na Cetinju i na koji način je izvedeno. Helikopterom i na silu. Unatoč oštrom protivljenju crnogorskog naroda.

Uostalom, već neko vrijeme u Crnoj Gori traje sraz i borba za prevlast između prosrpski orijentiranih političara i stranaka zajedno s SPC-om te crnogorskih.

Situacija nije bajna ni u BiH, gdje su Miloradu Dodiku već u nekoliko navrata nametnute razne sankcije, no unatoč tome ne odstaje od ideje da se Republika Srpska odvoji u potpunosti od Bosne i Hercegovine te da prestane egzistirati samo kao entitet. Bez obzira na činjenicu da se međunarodna zajednica oštro protivi tome, kao i svi osim Srbije i Rusije te bez obzira što bi to značilo rušenje Daytonskog sporazuma na kojem BiH i počiva kao država.

SNS-ovac: ‘Čini mi se da će Srbija biti prisiljena krenuti u denacifikaciju Balkana’

I tako, malo pomalo, sa svake strane nešto, konflikt jedan, drugi, peti, i doista bi se neiskusnom oku moglo činiti kako su svi protiv Vučića.

A onda se javi funkcioner Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović i danas napiše na svom Twitteru kako mu se “čini da će Srbija biti prisiljena krenuti u denacifikaciju Balkana.

“Sve mi se čini da će Srbija biti prisiljena krenuti u denacifikaciju Balkana. Volio bih da griješim“, napisao je Đukanović.

Podsjetimo, “denacifikaciju” je Rusija iskoristila kao jedan od izgovora za vojnu invaziju na susjednu Ukrajinu.

Đukanovićeva objava izazvala je burne reakcije i oštre kritike pojedinih korisnika Twittera, nakon čega je on upitao “zašto se krug dvojke plaši denacifikacije”.

„U bre, ala se uzjogunio dvojkakrugaški svijet što napisah da će Srbija možda morati da pokrene denacifikaciju Balkana. Razumijem to, oni su uvijek podržavali svakog srpskog neprijatelja, od ustaša, balista, handžarovaca… To su činjenica bili nacisti, a dvojkakrugaškom svijetu srcu mili“, poručio je funkcioner SNS-a.

 

Autor:Lucija Brailo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.