fbpx
Screenshot

CIA GODINAMA PROUČAVALA SLOBU! Isplivao tajni dokument o njegovom ponašanju prema supruzi

Autor: S.V.

Smrt Mire Marković, supruge pokojnog lidera Srbije Slobodana Miloševića, ovu je obitelj ponovno gurnula pod lupu javnosti.

Tako beogradski mediji otkrivaju kako se američka obavještajna agencija CIA detaljno bavila likom i djelom ovog kontroverznog bračnog para o kojem je tijekom rata pisala strogo povjerljive izvještaje.

CIA je vrlo pažljivo skenirala kompletnu Miloševićevu životnu i radnu biografiju, u koju je uključila sve njegove specifične osobine. Na početku ovog dokumenta, nastalog u vrijeme rata u Hrvatskoj, a sukob u BiH bio u povoju, CIA Miloševića doživljava kao “promoćurnog taktičara koji dobro zna kako manipulirati političkom scenom radi opstanka na vlasti.” 


“Prema našoj procjeni, primarni motiv koji je u osnovi Miloševićevog političkog ponašanja je snažna želja za obavljanjem vlasti i kontrolom”, stoji već u trećem pasusu izveštaja, čiji su pojedini dijelovi cenzurirani, vjerojatno zbog tajnosti podataka.

CIA Miloševića naziva impresivnim govornikom, koji je samouvjeren i dominantan prilikom razgovara oči u oči.

“Milošević je učtiv i opušten tijekom sastanaka u svojoj kancelariji. On je majstor razmišljanja i donošenja odluka pod pritiskom”, glasi dio opisa.

Američki obavještajci inzistiraju na psihološkom profilu Miloševića, kojem su i otac i majka počinili samoubojstvo, navodeći da je on obiteljski čovjek koji ima suprugu Mirjanu, sina i ćerku. Poseban paragraf posvećen je supruzi, ali je velik dio zatamnjen.

“Mirjana Marković mu je najbliža, u nju ima najviše povjerenja, ona je njegov savjetodavac. Često je koristila kolumne u magazinima kako bi predvidjela smjene i događaje u politici svog supruga”, piše u materijalu neposredno prije cenzuriranog dijela.

Američka služba dobro je poznavala namjere Mirjane Marković da u dogovoru sa Miloševićem politički, ali očigledno u nekim slučajevima i doslovno, ukloni svakoga tko joj nije po volji.
Izvještaj je vremenom dopunjavan novim podatcima, a kako je vrijeme prolazilo, Milošević od simpatičnog političara koji pije viski, puši tompus i odlično govori engleski s upadljivim akcentom, u očima CIA-e postaje zlikovac koji gura lidere krajiških i bosanskih Srba u rat. Tako kasnije opservacije opisuju Slobodana kao “ultimativnog vlastodršca koji je marginalizirao opoziciju.” 

Bivši šef Državne sigurnosti Srbije Božidar Spasić ističe za beogradske medije da se po ovim spisima jasno vidi koliko je psihološki profil Miloševića odrađen profesionalno, do najsitnijih detalja.

“Treba napomenuti da su ovi izvještaji CIA o Miloševiću samo djelimično pisani u centrima federalne američke službe, a dosta toga je napisano u Beogradu. Iz dokumenata se može zaključiti da je CIA imala uz sebe ljude koji su okruživali Miloševića i bili odlično upućeni u njegovo ponašanje i odnose. I na suđenju u Haagu često je pominjano da je CIA imala veoma dobre suradnike na terenu, unutar državnog aparata”.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.