Screenshot: Arkanovi Tigrovi

ČETNIK KOJEG SU HRVATSKI DOMOLJUBI POŠTIVALI: Umro Arkanov kum koji je nagradio i neke branitelje

Autor: Marin Vlahović

Jučer je u Beogradu umro Borislav Pelević, predsjednik stranke Sabor srpskog jedinstva, jedan od zapovjednika Srpske dragovoljačke garde, takozvanih ”Tigrova”, i kum zloglasnog ratnog zločinca i kriminalca Željka Ražnjatovića Arkana.

Od neprijatelja Hrvatske do predsjednika svjetske kickboxing federacije

Pelević je sudjelovao u agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Pelević se nikada nije odrekao Arkana, ali ni ostalih ratnih zločinaca čije su fotografije izvješene na počasnim mjestima u njegovoj kući. Tijekom rata Pelević je Arkanu bio desna ruka. Do samog kraja ostao je dosljedan zagovornik projekta Velike Srbije, što ga nije spriječilo da obnaša dužnost predsjednika svjetske kickboxing federacije.

Kada je prije nekoliko godina izabran za predsjednika WAKO-a (Svjetske kickboxing federacije), među predstavnicima ovog sporta u Hrvatskoj nastao je muk. Hrvatski predstavnici nisu glasali za Pelevića, no nakon što je postao predsjednik počeli su s njim normalno surađivati. Prije izvjesnog vremena, razgovarali smo s nekoliko ključnih osoba kickboxing sporta u Hrvatskoj, koji su nas tada zamolili da ne pišemo o Peleviću jer ćemo nanijeti štetu i hrvatskom sportu. Među njima ima i hrvatskih branitelja pa i bivših pripadnika specijalne policije koji su prošli razna bojišta i u Domovinskom ratu uzvraćali paljbu Peleviću i drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi. Ti ljudi, bili su dobro upoznati s njegovom biografijom. Znali su da nije samo pucao po Hrvatskoj već ju je i pljačkao, a dovodilo ga se u vezu i s konkretnim ratnim zločinima, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Preko svega toga, tobože radi dobrobiti sporta, oni su prešli bez službenih prigovora i protesta. Dapače, hijerarhijski gledano, kao predsjednik svjetske federacije Pelević im je bio nadređen i morali su slušati sve njegove naputke. Također, slali su i vodili hrvatske borce na međunarodna natjecanja, gdje bi im medalje oko vrata stavljao Borislav Pelević, Arkanov kum i četnik, koji se nikada nije pokajao zbog svojih zlodjela.

 Slaven Planinić, usamljeni glas istine i savjesti

Jedini čovjek iz borilačke zajednice koji je javno upozoravao na činjenicu da hrvatski sportaši, suci, treneri i sportski dužnosnici, daju legitimitet njegovoj funkciji i dobro surađuju s Borislavom Pelevićem, bio je Slaven Planinić, pionir MMA sporta, brazilske jiu-jitse, ali i drugih borilačkih vještina na ovim prostorima. Planinić je apelirao da Hrvatska službeno bojkotira svjetsku kickboxing organizaciju. Nažalost, sportski, a usudili bi se reći i privatni interesi, stvorili su zavjet šutnje i protiv Pelevića nitko nije javno istupao. Povodom njegove smrti, Slaven Planinić je na svom Facebook profilu objavio sljedeći status:

Ja jednostavno ne mogu šutiti… Borislav Pelević, bio je Arkanov kum,zapovijednik srpske dobrovoljačke garde tj “arkanovaca” i ratovao je i pljackao po Slavoniji i Bosni.U Slavoniji je dva puta ranjen za šta je i odlikovan, a za zločine u Bosni, izbjegao je suđenje. Bio je predsjednik WAKO svjetske kickboxing organizacije čiji su članovi i Hrvatski , ali i BiH kickboxing savezi. Savezi država po kojima je Prelević palio, pljačkao i ubijao. Uzimam u obzir da dosta “smrtnika” običnih članova saveza, nije znalo tko im je predsjednik, ali čelni ljudi morali su znati. Godinama pokušavam ukazati na to tko je Pelevic ali sa druge strane nalazim samo na veliki zavjet sutnje… Imam dosta prijatelja u Hrvatskom kickboxing savezu i ovim putem javno ih pozivam da se ograde od Pelevica i da izbrisu službeno saučešće, sa svoje službene stranice. Još ima vremena da pokažete da cijenite sve hrvatske žrtve u Domovinskom ratu, a posebno hrvatske dragovoljce, kojih je masa i u Hrvatskom kickboxing savezu. Molim vas, nemojte šutiti, pokažite ljudsko dostojanstvo. Medalja je prolazna, a glas o nama je vječan”, napisao je Planinić.
Kontaktirali smo Slavena Planinića, koji nam je dodatno pojasnio svoju gorčinu zbog hrvatske šutnje. Planinić je za naš portal, podsjetio i na sljedeću činjenicu:

”Blago Zadro, vukovarski heroj, kojega se ponekad sjete na obljetnicu njegove smrti, bio je s druge strane puščane cijevi, i to doslovno.”

Nitko i ništa ne može osporiti riječi Slavena Planinića. Uostalom, i sam Pelević je svojedobno srpskim medijima ponosno pričao o ratnim danima. On se svoje prošlosti nije sramio, ali neki u Hrvatskoj bi radi svih ovih godina šutnje, ako ništa drugo, trebali osjećati sram.
Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.