Wikimedia Commons

ČEKANJE PRESUDE I ZABRINUTOST: Hoće li stvari ponovno ići u korist Srbije?

Autor: dnevno.hr

'Bit će dakle zanimljivo vidjeti hoće li se u ovoj optužbi gdje je Milošević zaista imenovan, on uistinu i tretirati kao odgovorna osoba'

Bivši haaški tužitelj Geoffrey Nice razgovarao je s Radio Sarajevom o ključnim elementima presude Mladiću.

On je na Haškom sudu vodio postupak i protiv Slobodana Miloševića, rekao je da ga posebno zanima hoće li Sud u Haagu napraviti ikakvu vezu između onoga što se dogodilo u BiH 1995. i države Srbije.

“Ovo je već duže vrijeme bio predmet zabrinutosti, jer mnoge optužbe koje bi mogle ukazati na vezu između Srbije i zločina u BIH do sada nisu rezultirale ničim. Postoji zabrinutost da, kada je ovo u pitanju, stvari ponovo mogu ići u korist Srbije. Bit će dakle zanimljivo vidjeti hoće li se u ovoj optužbi gdje je Milošević zaista imenovan, on uistinu i tretirati kao odgovorna osoba te njegova veza s Mladićem, a samim time i službene Srbije”, rekao je Nice.

Rekao je i kako će biti interesantno za vidjeti hoće li se genocid dokazati tako da to prihvate sva tri suca u vijeću, posebno s obzirom na to, kako je rekao Nice, da je dokazivanje genocida komplicirano i zahtijeva posebne kriterije.

“Treće, zanima me hoće li žrtve, živjeli i ožalošćeni dobiti najvišu razinu poštovanja. Prema mom mišljenju bi trebali. U slučaju presude Radovanu Karadžiću vidjeli smo da, koliko god ona dobra bila u nekom dijelu, kada je riječ o osuđujućem dijelu imala je neobično odstupanje od logike. Samo 40 godina za Karadžića. Što bi značilo da bi on teoretski mogao izaći na slobodu. To je nelogično, i to za čovjeka koji se krio od pravde”, rekao je Nice za Radio Sarajevo.

“Mislim da je najveći slučaj onaj koji se još nije adekvanto raspravio u Sudu, a to je ukupni plan srbijanskog establishmenta u Beogradu koji se pokušao realizirati u tri različita rata. Taj ukupni plan koji je postao zločinački nije nikada rezultirao presudom kao što smo vidjeli u tužbama BiH protiv Srbije ili Hrvatske protiv Srbije. Meni se čini da najveći slučaj, o kojem će povjesničari još raspravljati, nije neka individualna odgovornost ovog generala ili onog predsjednika ili bilo koga, već je to slučaj koji je to projekt koji je postao sveobuhvatni zločinački poduhvat”, zaključio je Nice za radiosarajevo.ba.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.