fbpx
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

BURE BARUTA! KOMŠIĆ ‘NAPAO’ VISOKOG PREDSTAVNIKA BiH: Zamjerio mu što se zalaže za prava Hrvata, kaže da zagovara nove ETNIČKE PODJELE!

Autor: L.B.

Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) odbacio je optužbe da se njegov čelnikvisoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt svrstao na stranu HDZ-a BiH u raspravama o izmjenama izbornog zakona te je pozvao domaće vlasti da o tome donesu odluke sukladno domaćem zakonodavstvu i međunarodnim demokratskim standardima.

“(Schmidt) nije stao ni na čiju stranu i predložio je da se zajednički radi kako bi pravodobno započeli razgovori o (izbornom) zakonu ili izmjenama zakona prije provedbe izbora 2022.” priopćio je OHR nakon različitih interpretacija Schmidtovih nedavnih izjava.

Prošlog vikenda na konferenciji u Bavarskoj govorio je o potrebi da se kroz izmjene izbornog zakona Hrvatima osigura ravnopravna zastupljenost u vlasti, ali i da se izbjegne model koji bi de facto doveo do uspostave triju izbornih jedinica, jer bi to bio put prema podjeli države.


Smatraju da je Schmidt stao na stranu HDZ-a

Neki političari u BiH, uključujući predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića, kritizirali su njegove izjave te smatraju da je Schmidt stao na stranu HDZ-a BiH, odnosno da zagovara nove etničke podjele, protivno presudama Europskog suda za ljudska prava po pet tužbi zbog diskriminacije građana BiH temeljem njihova etničkog podrijetla ili mjesta prebivališta.

OHR je odbacio nagađanja da je Schmidt čak spreman nametnuti izborni zakon i ističe da visoki predstavnik poziva zakonodavna tijela da usvoje zakonska rješenja bitna za provedbu izbora sukladno demokratskim načelima, presudama Europskog suda i ustavnog suda BiH, kao i odredbama Daytonskog sporazuma te preporukama OESS-a i Venecijanskog povjerenstva Vijeća Europe.

Smisao tih načela je u osiguranju transparentnosti i zakonitosti izbornog procesa te eliminiranju diskriminacije i jamčenju jednakih prava konstitutivnim narodima u predstavljanju u tijelima vlasti.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.