Screenshot izvor: Kurir.rs

Bruxelles službenom Beogradu: ‘Ispunite šest ključnih uvjeta bez izmotavanja!’

Autor: Dnevno

Srbija još od 2009. godine teži ostvarivanju svojih ambicija, odnosno tomu da postane članicom Europske unije. Na putu prema ostvarenju tog desetljetnog plana, ključna će biti 2019., jer iz Bruxellesa stiže upozorenje da bez odgode ispune šest ključnih zadataka. Europska unija želi sveobuhvatni sporazum s Prištinom, fokus na temeljnim reformama, napredak u području vladavine prava, nezavisno sudstvo i medije, borbu protiv kriminala i korupcije te usklađivanje vanjske politike. 

Što se tiče trzavica na relaciji Beograd – Priština, iz Europske unije poručuju: “Nužno je provesti sve sporazume koji su postignuti u okviru dijaloga između dviju zemalja. Vijeće ministara izražava žaljenje što nije postignut napredak u vezi s Nacrtom statuta Zajednice srpskih općina na Kosovu, potpune implementacije Sporazuma o integriranom upravljanju granica, kao ni odlučna implementacija Energetskog sporazuma”.

Iz Vijeća Europske unije upozoravaju Srbiju da im neće otvoriti vrata sve dok ne osiguraju nezavisnost sudstva i dok ne pokažu konkretne rezultate kroz efikasne istrage, kazneno gonjenje i konačne presude, posebno u pogledu borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca. Pred službeni je Beograd stavljen zahtjev da osigura okruženje u kojem će se neometano odvijati sloboda izražavanja i neovisnost medija, pogotovo nakon slučajeva napada na novinare.

Postavljeni će uvjeti biti predmet rasprave na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije 18 lipnja. Još je jednom Europa Srbiji uputila glasnu poruku da je rješenje kosovskog problema ključno za napredovanje Srbije prema zajednici europskih naroda. Za sutrašnji je dan najavljeno raspravljanje o prilikama na Zapadnome Balkanu. Planirano je donošenje paketa zaključaka o napretku i obvezama u procesu proširenja.

O cijeloj se situaciji oglasio i Ivica Dačić. Srpski ministar vanjskih poslova pozdravlja što je Europska unija upozorila na propust Prištine u pogledu osnivanja zajednice srpskih općina. “Europska unija trebala bi sankcionirati prekomjernu silu policijskih jedinica na sjeveru i prema civilima, što je posebno izraženo u posljednje vrijeme”, poručio je Dačić.

U nedavnom izvješću Europske komisije Srbiji su upućene kritike te se jasno može zaključiti zašto pregovori ne idu željenim ritmom. Srbiji su slaba točka reforma pravosuđa, vladavina prava i pritisak na medije. Ono što Europu zabrinjava jest činjenica da Srbija nije osigurala punu suradnju s Haškim sudom kako bi se procesuirali zločini na području bivše Jugoslavije. Nije im promaknula ni činjenica da sadašnja vlast ne osuđuje ratne zločine, već relativizira presude, negira genocid u Srebrenici i glorificira ratne zločince kojima se odaje posebna počast na skupovima, priređuju im se promocije knjiga ili ih se angažira kao predavače u akademijama.

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.