Foto: Tom Dubravec / CROPIX

BRNABIĆ ZGROŽENA MILANOVIĆEM, DUBOKO JE UVRIJEĐENA: ‘Nevjerojatne stvari je rekao, ne pravi se Srbija luda!’

Autor: Dnevno.hr

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u Ohridu rekla kako su se od predsjednika pojedinih zemalja u regiji mogle čuti nevjerojatne stvari o Srbiji.

Istaknula je da je jasna pregovaračka pozicija EU sa Srbijom u formi službenog dokumenta u kojem se nigdje ne spominje priznanje Kosova, koje se spominje u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1244.

“Na predsjedničkom panelu jučer je najveći postotak vremena posvećen Srbiji, iako nismo imali predstavnika, no to ih nije odvratilo da govore nevjerojatne stvari o Srbiji. Pa smo od Zorana Milanovića čuli da se Srbija pravi luda, kao da ne zna da je za njezin ulazak u EU neophodno da prizna Kosovo”, rekla je Brnabić u izjavi novinarima.

Stoga je, tvrdi, danas na panelu svima pokazala službenu pregovaračku poziciju EU sa Srbijom, u kojem se spominje normalizacija odnosa Kosova i Srbije, no u kojem je Kosovo označeno zvjezdicom, što, navodi, znači da je Kosovo autonomna pokrajina u okviru Srbije.

‘Ne pravi se Srbija luda’

Premijerka  Srbije ističe da se nigdje u službenoj poziciji EU nijednom riječi ne spominje priznanje Kosova od strane Srbije.

“Ne pravi se Srbija luda, nego se oni koji govore da se to podrazumijeva prave ludi kao da ne znaju službenu poziciju EU. Ako EU stoji pri tome onda mora promijeniti pregovaračku poziciju, a dok je ona na snazi to je službeni dokument i nikakve druge priče ne mogu igrati ulogu”, rekla je Brnabić. Nadalje je konstatirala da nikada veći fokus nekog regionalnog foruma nije bio na Srbiji kao na Prespa forumu. A nevjerojatne stvari čula je i od profesora s John Hopkins Sveučilišta.

Navela je kako je rekao da je etnonacionalizam Srbije i Bugarske problem čitave regije te da je najbolje da srpski utjecaj u zemljama bude što manji, a kao najpozitivniji primjer navela je Hrvatsku. Nevjerojatno da to kaže jedan profesor, dodala je.




Paralela između Kosova i Ukrajine

Brnabić ističe da je potpuno jasno što je međunarodno pravo i međunarodni pravni poredak i naglašava nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

“Ni po koju cijenu, ne postoji nigdje u međunarodnom pravu da je neki teritorijalni integritet povrediv u određenom slučaju. On je nepovrediv i nikada se to prije nije desilo osim u slučaju Srbije, dodala je.

Kada se govori o tome tko kaže što je dovoljno velik razlog za agresiju na jednu zemlju, Brnabić pita tko odlučuje o tome i kaže da je i Rusija rekla da su izvršili agresiju na Ukrajinu da bi spriječili genocid koji se događao osam godina.




“Ne ulazim u to, meni je agresija na jednu međunarodnu priznatu državu agresija jer je teritorijalni integritet nepovrediv. Nije se desio genocid na Kosovu, ne postoji nijedna osuda, ne postoji ni slučaj”. Svi principi međunarodnog prava su pogaženi na najbrutalniji način, kaže i dodaje da je otvorena Pandorina kutija i da smo od tada vidjeli različite scenarije u različitim zemljama EU.

“OK je to, ali se makar dogovorite o okvirima međunarodnog prava koji ćete poštovati. Hoćete li da iznad poštovanja teritorijalnog integriteta bude pravo samoopredjeljenja? Dobro, ali onda tako mora biti i onda svi moraju imati pravo na samoopredjeljenje, a ne može netko samo zato što je velik, jak i moćan birati gdje će primijeniti jedan princip, a gdje neki drugi”, poručila je Brnabić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.