fbpx
Foto: Guliver Image/Katerina Sulova/ AP Images

BRNABIĆ KUKA DA IM JE TEŠKO: ‘Sve je počelo sa Srbijom, otvorena Pandorina kutija i zato smo tu gdje jesmo’

Autor: Dnevno.hr

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je o izazovima i pritiscima s kojima se Srbija suočava te da je pritisak koji trpe direktno razmjeran stupnju licemjerja velikih sila koje ga vrše.

Brnabić je, prilikom obilježavanja Dana sjećanja na stradanje Srba, Roma i Židova u Jajincima, kazala da su izazovi s kojima se Srbija danas suočava strahoviti.

“Povelja UN-a i principi međunarodnog prava čuvali su mir u svijetu. Njihovo gaženje u slučaju Srbije, to je tada bilo jasno svima koji su željeli to vidjeti, otvorilo je Pandorinu kutiju, a selektivno tumačenje principa međunarodnog prava dovelo je svijet tamo gdje smo danas”, rekla je Brnabić.


‘U slučaju Srbije pregaženi principi UN-a i međunarodnog prava’

Navela je da se Srbija ne stidi da politiku privrženu principima slobode iskaže svuda u svijetu i istakla da je dokaz za to i govor predsjednika Srbije u Ujedinjenim narodima.

Premijerka Srbije je ocijenila da su UN formirane da nakon dva svjetska rata spriječe treći i spase čovječanstvo od patnji koje donose ratovi, a posebno onih koje bi donio Treći svjetski rat.

Ona je kazala da su u slučaju Srbije, prvi put nakon Drugog svjetskog rata i formiranja UN-a, napomenuvši da je Srbija jedan od osnivača, brutalno i bezobzirno pogaženi osnovni principi UN-a i međunarodnog prava.

Brnabić je istaknula da se Srbija zalaže za neselektivno poštovanje međunarodnog prava.

“Neselektivno znači da je teritorijalni integritet međunarodno priznatih država nepovrediv i točka”, rekla je Brnabić. Dodala je da on ne može biti povrediv u slučaju jedne zemlje a nepovrediv u slučaju druge.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.