fbpx
screenshot

Bošnjaci o BiH šestorci: Svjedoci smo udjela Hrvatske vojske, silovanja, ubijanja i razaranja

Autor: Iva Međugorac

”Pred mojim očima i danas su Bošnjaci pognute glave, kako kopaju rovove ili ih guraju pred sobom kao živi zid. Čujem vriske u noći i vidim komšije koje izbacuju iz stanova, kupe u autobuse i vode u nepoznateo. Još je biti raseljen i bilo dobro kako je bilo biti mučen, ubijen ili silovan pred djecom. Ne mogu te slike i te riječi izbrisati ma koliko nastojim da ih izbrišem”, u suzama je za Al Jazeeru Balkan ispričala Ana Penava čiji je suprug Fahir Penava prije 24 godine odveden u nepoznato. Njegova sudbina, ali i mjesto gdje mu se nalaze posmrtni ostatci bili su nepoznati punih 14 godina. Prema pisanju spomenutog medija Azra je jedna od žrtava obuhvaćenih optužnicom protiv bosanskohercegovačke šestorke kojima će sud u Haagu u srijedu izreći presudu nakon žalbe. Kako kaže, nikada nisu odgovarali oni koji su odveli njezinoga supruga i na svirep ga način ubili.

”Danas oni šetaju gradom i susrećem ih. Uz pomoć Hrvatske i dvojnog državljanstva sankciju u pravdu izbjegavaju. Bolan je to osjećaj i ne može biti drugačije. Jadranko Prlić je živ, a moj suprug mrtav, porodica raseljena, komšije izranjavane, kuće srušene i zapaljene. Svu nadu sad mi budi Haaški sud i osuda koju očekujem, a to je da budu proglašeni krivim po svim točkama optužnice”, navodi Penava.

I logoraš Ramiz Tiri osvrnuo se na presudu i kaže kako mu je bitno da im se presudi za sve što je učinjeno te da budu proglašeni krivima za logore, zatvaranja ljudi, maltretiranje, silovanje i ubojstva. Sve što je proživio on sam sažeo je u knjizi ”Dretelj, na vratima džehennema”.


”Ranjen sam u glavu, a geler sam dobio dok sam bio dio živog štita na Bulevaru. Nakon izlaska iz logora imao sam 33 kilograma manje. Nikad nisam mislio da ću živ izaći. Osjećao sam se kao životinja. Kad sam napisao knjigu sav teret je pao s mene i ja sam se preporodio. Rasteretio sam se zla. Opet sam se, nakon onog životinjskog, vratio u čovječji oblik. Svakako želim da se istina sazna i zato mi je presuda bitna – da se zna šta je bilo i kako je bilo, da se ne bi ponovilo”, kaže i dodaje kako ne mrzi nikoga, pogotovo ne čitav narod.

On je, kako nastavlja, živi svjedok udjela Hrvatske vojske jer smo kopali rovove i njima-Tigrovima, Gromovima, raznim jedinicama poput lake pješadijske. ”Osobno sam pričao s njihovim zapovjednicima, jer su me gledali kao starijeg logoraša i imali poštovanje prema meni. Objašnjavali su mi kako su profesionalna vojska i da ih je Franjo Tuđman poslao”, prepričava logoraš. S druge strane Penava, premda nema osvetničke namjere obećava kako će za istinom tragati dok je živa, jer za nju to je jedina zadovoljština.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.