Screenshot

BOSANSKI DŽIHADIST VJEŠTAČEN NAKON SIRIJE! Stručnjaci donijeli vrlo zanimljiv zaključak: Evo što Munib sada misli o ISIL-u

Autor: S.V.

Povratnik sa sirijskog ratišta Munib Ahmetspahić, koji je osuđen na tri godine zatvora i trenutno izdržava kaznu, prva je osoba u Bosni i Hercegovini za koju je vještačenjem na sudu potvrđeno da se deradikalizirala.

Stručnjaci tvrde da je taj proces kompleksan i da se lekcije iz tog slučaja teško mogu primijeniti na sve druge slučajeve, jer su procesi radikalizacije i deradikalizacije osobe individualni i drugačiji u svakom pojedinačnom slučaju.

Pokajao se

Dok je stajao u sudnici Suda BiH u travnju prošle godine, Ahmetspahić je rekao da se kaje što je ratovao u Siriji i da je izmanipuliran.

“Koliko je bilo naivno s naše strane da donesemo takvu odluku… Savjetovao bih omladini da ne nasjedaju na takve stvari. Tko se hoće boriti za pravdu, neka se bori na legalan način”, kazao je tada Ahmetspahić, prenosi Avaz.

Nekoliko minuta poslije, osuđen je na tri godine zatvora nakon što je prihvaćen sporazum kojim je priznao krivicu da je ratovao u Siriji. Ta ga je borba koštala noge, bratovog života, godina koje je proveo na ratištu i u pritvoru, kao i naredne tri godine koje će provesti u zatvoru.

Prvi slučaj deradikalizacije

Iako je Sud BiH do sada, u 17 predmeta, pravomoćno osudio 26 osoba na više od 50 godina zatvora za ratovanje u Siriji, Ahmetspahićev postupak je jedinstven. On je jedini ratnik za kojeg je vještačenjem na sudu utvrđeno da se potpuno deradikalizirao.

Potvrdio je to neuropsihijatar Abdulah Kučukalić, koji je, na zahtjev Tužiteljstva BiH, donio nalaz i mišljenje.

“Stekli smo dojam na osnovu pregleda i utvrdili da nije bilo sklonosti simulaciji nego da je njegov iskaz autentičan. Ono što je osjećao, to je i govorio, mogao je pokušati malo ublažiti, ali nije – kazao je Kučukalić.

Ahmetspahić je osuđen jer je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija takozvane Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), “Jabhet al-Nusra” i “Al-Nusrah Front”. Priznao je da se tamo pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom čega je i teško ranjen na području Sirije.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.