Boris Tadić napušta aktivnu politiku i prepušta DS Đilasu?

Autor: hina

Tadić zahtjeva da se DS profilira kao socijaldemokratska stranka, da veće ovlasti dobije predsjedništvo stranke, a ne pojedinci te da se uspostavi unutarnja kontrola rada, uz ocjenjivanje rada svih članova i dužnosnika stranke.

Bivši predsjednik Srbije i lider najjače oporbene Demokratske stranke (DS) Boris Tadić spreman je povući se iz stranačke izborne utrke i poduprijeti kandidaturu svog najjačeg oponenata – Dragana Đilasa te mu prepustiti vođstvo u DS-u, izvjestili su u srijedu navečer srbijanski mediji.

Ostane li Tadić pri nakani koju je večeras priopćio u razgovoru s glavnim urednicima vodećih srbijanskih medija riješio bi se višednevni tihi rat koji traje među dvojicom pretendenata na mjesto šefa DS-a nakon teškog poraza koji je ta stranka pretrpjela na svibanjskim izborima, a Boris Tadić osobno izgubio od aktualnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Istovremeno, bio bi to, ocjenjuju analitičari u Beogradu, ‘vjerojatno najbezbolniji način da se sačuva stabilnost ozbiljno poljuljane unutarnje strukture DS-a’.

Predsjednik DS-a Boris Tadić spreman se uz određene uvjete povući iz izborne utrke i na predstojećim stranačkim izborima poduprijeti kandidaturu aktualnog gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa za novog šefa stranke, javljaju mediji u Beogradu, navodeći da je Đilas ‘pozdravio Tadićevu gestu’. No, Tadić pritom ima nekoliko eksplicitnih uvjeta.

Kako izvještavaju beogradski mediji Tadić zahtjeva da se DS profilira kao socijaldemokratska stranka, da veće ovlasti dobije predsjedništvo stranke, a ne pojedinci te da se uspostavi unutarnja kontrola rada, uz ocjenjivanje rada svih članova i dužnosnika stranke.

Također, Tadić traži i da nema revanšizma prema članovima općinskih odbora DS-a koji su poduprili bilo koga od stranačkih kandidata za predsjednika, uz uvjet da predsjedništvo stranke ubuduće čine predstavnici oba krila, odnosno svih odbora koju su u predizbornoj utrci podupirali Đilasa ili Tadića, što bi spriječilo autokratsko upravljanje.

Ukoliko do toga dođe i očuva se jedinstvo stranke kojoj prijete frakcijske podjele, Tadić je spreman prihvatiti ‘neku od međunarodnih ponuda za posao’, mada nije navedeno o kojim i čijim je poslovnim ponudama riječ.




Boris Tadić rekao je i da je od izbora u Srbiji u tri navrata nudio dogovor, navodeći da ova ponuda ne predstavlja ‘kompromis u posljednjem trenutku’.

Ipak, Tadić ostavlja rezervu u odluci koju je navijestio.

– Ako ne bude dogovora, kandidirat ću se se. To ću odlučiti večeras ili sutra ujutro. Nije suština da ja obavezno moram biti predsjednik DS-a, suština je da stranka ispuni svoju misiju – navode Tadićevu ocjenu beogradski mediji.




U DS-u su u tijeku završne pripreme za izbornu Skupštinu 10. studenoga. Rok za prijavu kandidata za predsjednika stranke istječe u četvrtak u ponoć, ali se još službeno nisu kandidirali ni Tadić ni Đilas.

Mediji u Beogradu ranije su izvijestili da je Đilas ponudio Tadiću mjesto počasnog predsjednika stranke ako mu prepusti funkciju lidera, ali je Tadić tu ponudu odbio.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.