fbpx
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

BORE SE SVIM SILAMA, ALI NE PROLAZI IM! Komšić konačno naletio na pljusku: Ustavni sud odbio njega i kolegu Džaferovića 

Autor: I.G.

Ustavni sud BiH objavio je da su odbačeni zahtjevi člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i bivšeg člana tog Predsjedništva Šefika Džaferovića za blokiranjem provedbe izmjena izbornog zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Na dnevnom redu plenarne sjednice Ustavnog suda bilo je razmatranje zahtjeva dvojice političara kojim su oni zapravo pokušali spriječiti uspostavu vlasti na temelju rezultata listopadskih izbora.

Komšić je priziv zbog Schmidtovih izmjena izbornog zakona, nametnutih 2. listopada, podnio 11. listopada i tražio hitno donošenje tzv. privremene mjere, odnosno zabrane provedbe dok sud ne donese pravorijek o ustavnosti tih izmjena. Izricanje te privremene mjere ujedno bi značilo blokiranje procesa uspostave zakonodavne vlasti, odnosno izbor zastupnika u domove naroda državnog i parlamenta Federacije BiH koji je upravo u tijeku. Nešto kasnije identičan je zahtjev odvojeno uputio i Džaferović.


Ustavni suci oba su zahtjeva odbacili kao neutemeljena, a u priopćenju suda stoji kako Komšić i Džaferović nisu naveli kakve bi to štete mogle nastati provedbom Schmidtovih odluka dok se ne donese pravorijek o njihovoj ustavnosti.

“Baš kao što podnositelji zahtjeva pretpostavljaju da bi primjena osporenih akata do rješavanja njihovih zahtjeva mogla imati negativne posljedice po vladavinu prava, moglo bi se tvrditi i suprotno, odnosno da bi prihvaćanje zahtjeva podnositelja za donošenjem privremene mjere moglo imati negativne posljedice po vladavinu prava”, stajalište je Ustavnog suda.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.