Hrvoje Jelavic/PIXSELL

BLOKADA PROMETNICA: Poskupljenja izvela građane na ulice

Autor: Hina

Jučerašnja blokada prometnica širom Bosne i Hercegovine postala je predizborna top tema u toj zemlji te poslužila za žestoki obračun između zagovornika i protivnika povećanje trošarina na gorivo koje su zbog rasta cijena barela nafte u pola godine na benzinskim crpkama dovele do toga da se jedna litra prodaje za 1,2 eura.

Širom BiH u nedjelju su blokirane prometnice na sat vremena zbog poskupljenja goriva, a novi prosvjedi najavljeni su sljedećih dana. Vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA) koja je svojedobno u Parlamentu glasala za povećanje trošarina od 7,5 eurocenti po litri goriva u ponedjeljak je, nakon što se našla na udaru političkih oponenata, zatražila smanjenje cijene goriva.

”Povećanje akciza za 15 pfeninga i rast cijena nafte na svjetskom tržištu ne mogu biti opravdanje da se cijena goriva na benzinskim crpkama u BiH za kratko vrijeme poveća za skoro pola marke (oko 0,25 eurocenti) stoga negodovanje građana smatramo opravdanim”, priopćili su iz SDA. Krivnju za poskupljenje pronašli su u distributerima nafte, za koje su izrazili sumnju da ‘posluju kartelski’.

Is SDA su zatražili da Vijeće ministara BiH i entitetske vlade nalože inspekcijske nadzore kako bi se ograničila cijena goriva.

Istodobno, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić najavio je da će zatražiti ostavku Vlade Federacije BiH ukoliko premijer Fadil Novalić (SDA) hitno ne intervenira zbog povećanja cijena goriva.

“Premijer Federacije BiH Fadil Novalić mora sazvati hitnu sjednicu Vlade FBiH i zajedno sa svim ministrima, pa i federalnim ministrom trgovine Zlatanom Vujanovićem, hitno zaustaviti monopolsko ponašanje vlasnika benzinskih crpki”, kazao je Radončić.

IZ SDP-a BiH, koji je u oporbi, istaknuli su kako su bila lažna obećanja da će se sredstva od trošarina koristiti za izgradnju autocesta, nego za održanje aktualne vlasti.




“Tada smo govorili da se ekspanzija cestogradnje koja je bila argument za izglasavanje ovog zakona također neće dogoditi. Svjedočimo, nažalost, da smo i za to bili u pravu”, rekao je visoki dužnosnik SDP-a BiH Saša Magazinović. Pozvao je aktualne vlasti da podnesu ostavke zbog visokih cijena goriva. Vlasti Republike Srpske u međuvremenu su najavile da će kažnjavati vozače koji budu blokirati promet. Novi prosvjedi najavljeni su sljedećih dana putem Facebook grupe ‘Stop poskupljenju goriva’.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.