Ilustracija

BIVŠI OPERATIVAC RAZOTKRIVA: ‘Srpska mafija nastala je kao Titov odgovor na jačanje ustaške emigracije!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Ubojstvo Beograđanina Saše Todorovića Trte (55) prošlog tjedna u Stockholmu nastavak je serije ubojstava i krvavih obračuna srpskih kriminalnih klanova u Švedskoj.

Srpski kriminalci počeli su se nastanjivati po Švedskoj sredinom prošlog stoljeća, u vrijeme kada je ova skandinavska država postala glavno skrovište tadašnjih državnih neprijatelja – ustaške emigracije.

Ustaško djelovanje

“Državna bezbednost” Titove Jugoslavije smatrala je da mora biti “svjesna opasnosti koja je svakodnevno prijetila novonastaloj državi, zbog čega je, pod svaku cijenu, morala zaustaviti terorističko djelovanje”. Zbog toga je u svoje redove počela uvoditi kriminalce koji su u Švedsku odlazili, između ostalog, i sa zadatkom da se trajno obračunaju s ustaškim nasljednicima. Istodobno, Švedska je, osim Njemačke i Austrije, bila jedna od omiljenih destinacija srpskih gastarbajtera, za kojima su odlazili i lokalni kriminalci.

“Još šezdesetih godina prošloga stoljeća naše podzemlje počelo se širiti po Europi. Jedna skupina kriminalaca otišla je u Italiju, druga u Francusku, a treća je, preko Austrije i Njemačke, stigla u Švedsku, i to u Malmö i Göteborg, pa u Stockholm. Specifično za tadašnju mafiju bilo to da odlazi tamo gdje ima gastarbajtera, odnosno zemljaka koji su zaista otišli raditi. Srbi su u svim dijelovima svijeta gdje su živjeli otvarali restorane i kafiće, pa su se po takvim mjestima okupljali i kriminalci koji su im ili nudili zaštitu ili tražili reket”, objašnjava Božidar Spasić, bivši operativac DB.

Kako navodi, prvi poznatiji srpski kriminalci počeli su se okupljati po kockarnicama.

“Naši su ljudi veoma brzo ostvarili dobre veze, povezali se s drugim Srbima koji su radili po Njemačkoj i u početku su sve velike akcije srpskih kriminalaca, uglavnom krađe kola, organizirane zapravo iz Njemačke i Jugoslavije, sve dok mafija nije dovoljno ojačala. Kada su se osnažili, počeli su prati novac, držali su kockarnice i noćne klubove, radili su kao zaštitari, reketirali i na kraju se počeli baviti drogom. Zanimljivo je da su proizvodili i distribuirali pivo, jer je u to vrijeme u Švedskoj cijena alkohola bila veoma visoka”, dodao je Spasić.




Osnivač mafije

Spasić navodi da se osnivačem srpske mafije u Švedskoj smatrao Dragan Joksović Joksa, blizak prijatelj Željka Ražnatovića Arkana. Joksa je tijekom devedesetih bio je jedan od glavnih za šverc cigareta iz Srbije u Švedsku.

“Kod njega su svi Srbi odlazili, a kasnije se pojavio i Zoran Uskoković Skole. Taj mlađi val, koji je predvodio Skole, ponašao se kao da su na Terazijama, pljačkali su, obijali, padali su često u zatvor, ali su izlazili već nakon šest mjeseci. Švedska je bila raj za srpsko podzemlje jer su kazne bile iznimno male, pa su se osilili. Počeli su preko Jokse dolaziti u ovu zemlju sve više i pljačkati banke i pošte. Zanimljivo je da su srpski kriminalci po izlasku iz švedskih zatvora pričali gotovo bajkovite priče i uvjeravali mlađe da je “cool” završiti u tamošnjem zatvoru jer će imati teretanu, televizor i hladnjak”, navodi Spasić.




Srpska mafija do devedesetih je bila ujedinjena, ali je zatim nastao raskol.

“Tek nakon raspada Jugoslavije i rata na našem području počeli su izbijati prvi sukobi među Jugoslavenima u Švedskoj. Hrvatski kriminalci preuzeli su najveći dio teritorija i počeli se međusobno ubijati. Sve je to rezultiralo opadanjem moći, pa je utjecaj naših kriminalaca, kojih i dalje ima tamo, gotovo zanemariv”, kaže Spasić.

Inače, Vlasta Petrović Crnogorac navodno je među prvima otišao u Švedsku još davne 1966. kao gastarbajter. Spekuliralo se da je zapravo bio obavještajac te da je radio za državu. U toj skandinavskoj zemlji postao je iznimno utjecajan, držao je lokale, klubove i kockarnice. Nakon što je ubio čovjeka u samoobrani, poslove je preuzeo njegov sin Bojan. Navodno su bili bliski sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Sličnog mišljenja je i srpski kriminalist Zlatko Nikolić koji kaže da se srpski kriminalci bave istim nelegalnim poslovima kojima su se bavili i njihovi prethodnici prije pola stoljeća.

“Uglavnom pokrivaju prostituciju i trgovinu droga. No, ima i povremenih sukoba s kriminalnim skupinama drugih nacija. Međutim, oni veoma brzo nađu zajednički interes i jezik”, zaključuje Nikolić.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.